100 г брюкселско зеле –25-40kcal
Бременност с брюкселско зеле!
За бъдещите майки се препоръчва включването на брюкселското зеле в диетата, тъй като то е източник на фолиева киселина. Тя е необходима за правилното изграждане на нервната система и намалява риска от вродени дефекти при децата. Идеален източник на витамин С, който е силен антиоксидант, брюкселското зеле помага на майките да поддържат кожата си блестяща и красива. Съдържанието на баластни вещества предотвратява измъчващия бременните жени запек.
Брюкселско зеле за награда
Брюкселското чудо
То се появява около 1750 г. в района на Брюксел като сорт на зелето. Белгийците посочват, че за първи път започва да се отглежда през 1821 г. и смятат брюкселското зеле за регионален продукт, с който се гордеят наред с гофретите, цикорията, сирената и белгийските бисквити. Отглежданият понастоящем сорт брюкселско зеле е устойчив на измръзване. Израства до един метър височина, на стъблото му се образуват от 20 до 75 малки, стегнати зелчици.