Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Диета за добра памет

Темпото и развитието във всички житейски сфери изисква от нас да учим, знаем и можем все повече. Може да се запишете на курс, който ще Ви помогне да подредите свръх информацията във вашата глава, но не забравяйте за здравословното хранене и ежедневната диета, които са в основата на нашето функциониране.

Кой забравя?

Проблемите с паметта не са само въпрос на възраст. Днес, все по-често се срещат при млади и икономически активни хора.

Глюкоза

Ефективното мислене, концентрацията или запаметяването изискват доставяне на съответното количество енергия на нашия организъм. На помощ идват въглехидратите, от които зависи правилното функциониране на мозъка. Основният източник на енергия е глюкозата, която можем да намерим в пълнозърнестите каши, кафявия ориз, пълнозърнестия хляб, семената, зърнените храни и плодовете.

Белтъчини

Белтъчините са градивен елемент на всички клетки в нашия организъм и са отговорни за тяхното функциониране и регенерация. Недостигът на белтъчини спира мисловния процес, растежа и развитието на организма, а също така допринася за понижения имунитет. Най-добри източници на белтъчини в диетата са: месото, бобовите растения, колбасите, пилешкото, рибата, млякото, сирената и яйцата. Трябва да се избират нетлъсти меса, като необходимостта от белтъчини трябва да се допълни от млечните продукти.

Лецитин

Лецитинът е фосфолипид, влияещ на подобряването на паметта, често се среща в състава на препаратите за подобряване на концентрацията. Той изгражда стените на клетките и е градивен елемент на мозъка и нервните тъкани. Подобрява кръвообращението, допринася за правилното оросяване и достъп на кислород до мозъка и забавя процеса на стареене. Намалява нивото на лошия холестерол в кръвта, което противодейства на атеросклерозата и коронарната болест на сърцето и мозъка. Лецитин ще намерим в соевите зърна, във фъстъците и орехите, жълтъка и пшеничния зародиш.

Калий

Калият е най-важният минерал за нашия организъм. Допринася за правилната сърдечна дейност, регулира водното и алкално-киселинното равновесие. Отговорен е за доставянето на кислород до мозъка, което улеснява ясната мисъл. Калият присъства в семената на бобовите растения, картофитецелинатаморковитедоматите, бананите, сините сливи, френското грозде и сушените плодове.

Цинк

Цинкът е микроелемент и дори минималният му недостиг затруднява процеса на концентрация и запаметяване. Препоръчва се на тези, които искат да подобрят своята умствена дейност и на възрастни хора, с цел предотвратяване на симптомите на старческа деменция. Източници на цинк са стридите, морските риби, бобовите растения, зърнените храни и култури.

Започнете още сега

Важно е още сега да се погрижите за правилното функциониране на вашия мозък, за да ви служи добре дълги години. Изборът на подходяща здравословна диета, в комбинация с физическа активност са най-доброто, което можем да направим за себе си и своя организъм.


Рецепти, които може да ви интересуват

Агнешки котлет с пюре от грах и карфиол
Агнешки котлет с пюре от грах и карфиол

Съберете цялото семейство на Великденската трапеза с традиционна рецепта с агнешка пържола и пюре от

3 човека 30-45 минути Трудно
Пълнени гъби "Портобело" с боб и моцарела
Пълнени гъби "Портобело" с боб и моцарела

Нестандартно и лесно предястие за двама

2 човека 30-45 минути Лесно
Пролетна паста с грах и аспержи
Пролетна паста с грах и аспержи

Свежа рецепта, която носи пролетта в чинията Ви! Тази комбинация от паста и зеленчуци ще осигури минерали,

2 човека 15-30 минути Лесно
Медальони със сини сливи
Медальони със сини сливи

Свински медальони на скара със сини сливи и червено вино.

4 човека 30-45 минути Лесно
Диета за добра памет

Темпото и развитието във всички житейски сфери изисква от нас да учим, знаем и можем все повече. Може да се запишете на курс, който ще Ви помогне да подредите свръх информацията във вашата глава, но не забравяйте за здравословното хранене и ежедневната диета, които са в основата на нашето функциониране.

Кой забравя?

Проблемите с паметта не са само въпрос на възраст. Днес, все по-често се срещат при млади и икономически активни хора.

Глюкоза

Ефективното мислене, концентрацията или запаметяването изискват доставяне на съответното количество енергия на нашия организъм. На помощ идват въглехидратите, от които зависи правилното функциониране на мозъка. Основният източник на енергия е глюкозата, която можем да намерим в пълнозърнестите каши, кафявия ориз, пълнозърнестия хляб, семената, зърнените храни и плодовете.

Белтъчини

Белтъчините са градивен елемент на всички клетки в нашия организъм и са отговорни за тяхното функциониране и регенерация. Недостигът на белтъчини спира мисловния процес, растежа и развитието на организма, а също така допринася за понижения имунитет. Най-добри източници на белтъчини в диетата са: месото, бобовите растения, колбасите, пилешкото, рибата, млякото, сирената и яйцата. Трябва да се избират нетлъсти меса, като необходимостта от белтъчини трябва да се допълни от млечните продукти.

Лецитин

Лецитинът е фосфолипид, влияещ на подобряването на паметта, често се среща в състава на препаратите за подобряване на концентрацията. Той изгражда стените на клетките и е градивен елемент на мозъка и нервните тъкани. Подобрява кръвообращението, допринася за правилното оросяване и достъп на кислород до мозъка и забавя процеса на стареене. Намалява нивото на лошия холестерол в кръвта, което противодейства на атеросклерозата и коронарната болест на сърцето и мозъка. Лецитин ще намерим в соевите зърна, във фъстъците и орехите, жълтъка и пшеничния зародиш.

Калий

Калият е най-важният минерал за нашия организъм. Допринася за правилната сърдечна дейност, регулира водното и алкално-киселинното равновесие. Отговорен е за доставянето на кислород до мозъка, което улеснява ясната мисъл. Калият присъства в семената на бобовите растения, картофитецелинатаморковитедоматите, бананите, сините сливи, френското грозде и сушените плодове.

Цинк

Цинкът е микроелемент и дори минималният му недостиг затруднява процеса на концентрация и запаметяване. Препоръчва се на тези, които искат да подобрят своята умствена дейност и на възрастни хора, с цел предотвратяване на симптомите на старческа деменция. Източници на цинк са стридите, морските риби, бобовите растения, зърнените храни и култури.

Започнете още сега

Важно е още сега да се погрижите за правилното функциониране на вашия мозък, за да ви служи добре дълги години. Изборът на подходяща здравословна диета, в комбинация с физическа активност са най-доброто, което можем да направим за себе си и своя организъм.

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.