Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Гръцка кухня - история и здравословен вкус

Затова това хранене се състои от голям брой малки ястия, консумирани от всички седнали на масата. Гръцката кухня се състои от четири стълба: свежи съставки, правилно използвани подправки и билки, събирани в горите и по селата, превъзходен зехтин, а също така простота на храненията. Не е случайно, че гърците имат най-нисък показател на заболявания на сърдечно-съдовата система в Европа!

Маслината – божи дар…

Още от древните времена, зехтинът е бил известен като скъп продукт. Маслинените дървета, чието отрязване е било наказвано даже със смърт, са били издигнати в култ. В момента зехтинът се използва в значителни количества почти във всички гръцки ястия. Той е висококачествен и притежава много здравословни качества. Понижава нивото на холестерола, съдържа естествени антиоксиданти, а също така витамини Е и А.

Гърците обичат да похапват добре, затова ценят вкусната кухня. Не трябва да ви учудва фактът, че могат да отидат на дълго пътешествие до ресторант, където се сервират най-вкусните печени на скара сувлаки – основно гръцко ястие. Богатата вечеря води до това, че гърците не обръщат особено голямо значение на закуската. Да хапнеш като грък!

На закуска е достатъчно сервираното в малки чашки кафе със сладкиш. Приятно разнообразие са също така миризливите бели сирена. На обяд най-вкусни са цацики – йогурт с чесън и свежа краставица или гръцка салата, към които се сервира печена риба или мусака.

Класификация на зехтина: Extra Virgin – съдържанието на киселинност е по-ниска от 1% ; Sopraffino Virgin – съдържанието на киселинност е по-ниска от 1.5%; Fino Virgin – съдържанието на киселинност е по-ниска от 3%; Virgin – съдържанието на киселинност е по-ниска от 4%.

Рецепти, които може да ви интересуват

Салата с бял боб
Салата с бял боб

Салата с бял боб

2 човека 15-30 минути Лесно
Ципура със скариди и зеленчукова гарнитура
Ципура със скариди и зеленчукова гарнитура

Пригответе бърза и вкусна вечеря с риба и морски дарове, подправена със зеленчукова салата.

2 човека 15-30 минути Умерено
Великденска Пролетна салата
Великденска Пролетна салата

Лесно и вкусно решение за пролетните дни.

4 човека под 15 минути Лесно
Закуска с киноа
Закуска с киноа

Киноа – тайната съставка на здравословна, богата на протеини и витамини закуска. Бързо и вкусно, поднесено с кисело мляко и плодове, то е перфектната подготовка за сутрините, когато имате нужда от прилив на енергия.

2 човека 15-30 минути Лесно
Гръцка кухня - история и здравословен вкус

Затова това хранене се състои от голям брой малки ястия, консумирани от всички седнали на масата. Гръцката кухня се състои от четири стълба: свежи съставки, правилно използвани подправки и билки, събирани в горите и по селата, превъзходен зехтин, а също така простота на храненията. Не е случайно, че гърците имат най-нисък показател на заболявания на сърдечно-съдовата система в Европа!

Маслината – божи дар…

Още от древните времена, зехтинът е бил известен като скъп продукт. Маслинените дървета, чието отрязване е било наказвано даже със смърт, са били издигнати в култ. В момента зехтинът се използва в значителни количества почти във всички гръцки ястия. Той е висококачествен и притежава много здравословни качества. Понижава нивото на холестерола, съдържа естествени антиоксиданти, а също така витамини Е и А.

Гърците обичат да похапват добре, затова ценят вкусната кухня. Не трябва да ви учудва фактът, че могат да отидат на дълго пътешествие до ресторант, където се сервират най-вкусните печени на скара сувлаки – основно гръцко ястие. Богатата вечеря води до това, че гърците не обръщат особено голямо значение на закуската. Да хапнеш като грък!

На закуска е достатъчно сервираното в малки чашки кафе със сладкиш. Приятно разнообразие са също така миризливите бели сирена. На обяд най-вкусни са цацики – йогурт с чесън и свежа краставица или гръцка салата, към които се сервира печена риба или мусака.

Класификация на зехтина: Extra Virgin – съдържанието на киселинност е по-ниска от 1% ; Sopraffino Virgin – съдържанието на киселинност е по-ниска от 1.5%; Fino Virgin – съдържанието на киселинност е по-ниска от 3%; Virgin – съдържанието на киселинност е по-ниска от 4%.
Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.