Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Как се съхраняват зеленчуци като спанак, броколи и други?

 

Безопасни замразени зеленчуци

Когато купувате замразени зеленчуци, трябва да ги пренасяте в изолираща чанта, като възможно най-скоро трябва да ги поставите в хладилник с фризер. Не трябва да забравяте, че когато съхранявате замразените зеленчуци във фризер, те запазват своите качества по-кратко от свежите зеленчуци. Ако замразените зеленчуци са сплъстени, то това означава, че са били съхранявани при неподходяща температура в хладилника.

Не слагайте зеленчуците винаги в хладилника

Студеният въздух в хладилника винаги ускорява процеса на разваляне на зеленчуците като доматите, краставиците и камбите. Най-оптималната температура за съхраняване на домати е като тази в мазето, между 10-13 градуса по целзий; за краставици - не по висока от 7 градуса. Всички коренни зеленчуци, като картофите и плодовете издържат повече и дори могат да се поставят за няколко дни в шкаф. Например, картофите се съхраняват по-добре не в хладилник, а в температура като в мазе (около 10 С), но ако не можем да им осигурим подобна температура, трябва да ги закупим колкото се може по-пресни. Марулите са добре когато са на хладно, а също така и коренните зеленчуци като цвекло, моркови, магданоз и репички. Друг важен фактор е, че доматите и чушките не трябва да се съхраняват заедно с марулята и краставиците, тъй като ще пожълтеят по-бързо, когато са един до друг.

Излагане на въздух

По принцип, храна и зеленчуци не трябва да се излагат на въздух, тъй като кислородът ускорява химичните процеси в храната, което води до нейното разваляне. Добре е храната да се купува във вакумни опаковки. Специалните херметически затварящи се контейнери за съхранение на храна и зеленчуци са от голяма полза в домакинството.  


















Марулите и морковите обичат да са на въздух

Имайте предвид, че при съхраняването на зеленчуците липсата на въздух не винаги е за предпочитане. Когато съхранявате спанака без достъп на кислород ускорявате процеса на разваляне. Марулята се нуждае от въздух, за да не започне да диша без кислород. В противен случай някои зеленчуци като праз, магданоз, репички и резене имат способността да натрупват нитрати, тъй като се нуждаят от азот за производството на протеини. Нитратите също се натрупват в коренните зеленчуци, като морковите, цвеклото, особено в червеното. Тези зеленчуци имат нужда да бъдат поръсвани с вода, за да не изсъхнат и загубят еластичността си, също така дали са в хладилник или не, те трябва да се съхраняват в отворена или перфорирана торбичка или просто опаковани в хартия.

Период за съхранение на зеленчуци:


Рецепти, които може да ви интересуват

Лятна салата с хамон, кресон и синьо сирене
Лятна салата с хамон, кресон и синьо сирене

Страхотен и свеж вкус за летните вечери

4 човека 15-30 минути Лесно
Крем супа от тиква със скариди
Крем супа от тиква със скариди

Идеална рецепта за любителите на морските дарове. Апетитният вкус на скаридите се подсилва от вкуса на тиквата и резултатът е бърза и питателна крем супа.

4 човека 15-30 минути Лесно
Филийки с рикота и царевица с люти чушки
Филийки с рикота и царевица с люти чушки

Много бърза и лесна рецепта, идеална за междухраненията!

4 човека под 15 минути Лесно
Aki y bacalao
Aki y bacalao

Рецепта за aki y bacalao, ястие от карибската кухня.

3 човека над 45 минути Умерено
Как се съхраняват зеленчуци като спанак, броколи и други?

 

Безопасни замразени зеленчуци

Когато купувате замразени зеленчуци, трябва да ги пренасяте в изолираща чанта, като възможно най-скоро трябва да ги поставите в хладилник с фризер. Не трябва да забравяте, че когато съхранявате замразените зеленчуци във фризер, те запазват своите качества по-кратко от свежите зеленчуци. Ако замразените зеленчуци са сплъстени, то това означава, че са били съхранявани при неподходяща температура в хладилника.

Не слагайте зеленчуците винаги в хладилника

Студеният въздух в хладилника винаги ускорява процеса на разваляне на зеленчуците като доматите, краставиците и камбите. Най-оптималната температура за съхраняване на домати е като тази в мазето, между 10-13 градуса по целзий; за краставици - не по висока от 7 градуса. Всички коренни зеленчуци, като картофите и плодовете издържат повече и дори могат да се поставят за няколко дни в шкаф. Например, картофите се съхраняват по-добре не в хладилник, а в температура като в мазе (около 10 С), но ако не можем да им осигурим подобна температура, трябва да ги закупим колкото се може по-пресни. Марулите са добре когато са на хладно, а също така и коренните зеленчуци като цвекло, моркови, магданоз и репички. Друг важен фактор е, че доматите и чушките не трябва да се съхраняват заедно с марулята и краставиците, тъй като ще пожълтеят по-бързо, когато са един до друг.

Излагане на въздух

По принцип, храна и зеленчуци не трябва да се излагат на въздух, тъй като кислородът ускорява химичните процеси в храната, което води до нейното разваляне. Добре е храната да се купува във вакумни опаковки. Специалните херметически затварящи се контейнери за съхранение на храна и зеленчуци са от голяма полза в домакинството.  


















Марулите и морковите обичат да са на въздух

Имайте предвид, че при съхраняването на зеленчуците липсата на въздух не винаги е за предпочитане. Когато съхранявате спанака без достъп на кислород ускорявате процеса на разваляне. Марулята се нуждае от въздух, за да не започне да диша без кислород. В противен случай някои зеленчуци като праз, магданоз, репички и резене имат способността да натрупват нитрати, тъй като се нуждаят от азот за производството на протеини. Нитратите също се натрупват в коренните зеленчуци, като морковите, цвеклото, особено в червеното. Тези зеленчуци имат нужда да бъдат поръсвани с вода, за да не изсъхнат и загубят еластичността си, също така дали са в хладилник или не, те трябва да се съхраняват в отворена или перфорирана торбичка или просто опаковани в хартия.

Период за съхранение на зеленчуци:

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.