Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Ядки, орехи, сушени плодове, стафиди - калории, хранителни стойности и любопитни факти

Ядките са незаменима храна от здравословното и рационално хранене на човека. Те съдържат много витамини, минерали и микроелементи, които са жизненоважни за организма.

Сушените плодове до голяма степен запазват качествата на суровините, като вкус, аромат и цвят. Характеризират се с многократно по-висока енергийна стойност, в сравнение с пресните плодове. Също така са кондензиран източник на много хранителни съставки, особено такива като бета-каротин, калий, магнезий, витамин Е и С и са полезни в борбата със стреса.

Таблица за калориите на ядките
Продукт Количество Енергийни стойности  (kcal) Белтъчини (g) Мазнини (g) Въглехидрат (g)
Бадеми 100 g 572 20,0 52,0 20,5
Кашу 100 g 633 25,2 53,6 12,6
Кедрови орехи 100 g 629 12,0 61,0 12,0
Кокосов орех 100 g 380 3,4 33,5 29,5
Лешник 100 g 707 16,1 66,9 9,9
Лешници 100 g 640 14,4 63,0 14,9
Мак 100 g 478 20,1 42,9 24,7
Орехи 100 g 645 16,0 60,3 18,0
Пържени кестени 100 g 182 3,2 2,2 33,8
Синапени семена 100 g 474 25,8 30,8 23,4
Слънчогледови семена 100 g 561 24,4 43,7 24,6
Стафиди 100 g 277 2,3 0,5 71,2
Сусам 100 g 565 19,4 48,7 12,2
Сушени банани 100 g 390 3,9 1,8 80,5
Сушени кайсии 100 g 284 5,4 1,2 72,2
Сушени кайсии с костилка 100 g 227 5,0 0,0 53,0
Сушени круши 100 g 270 2,3 0,6 62,6
Сушени праскови 100 g 254 3,0 0,4 57,7
Сушени сливи 100 g 267 3,5 1,2 68,9
Сушени смокини 100 g 290 3,6 1,2 78,0
Сушени фурми 100 g 277 2,0 0,4 74,0
Сушени шипки 100 g 110 3,4 0,0 21,5
Сушени ябълки 100 g 238 2,1 2,1 62,3
Тиквени семки 100 g 556 24,5 45,8 18,0
фъстъци 100 g 560 25,7 46,1 19,2
Шан фъстък 100 g 589 20,5 48,5 25,0

Хранителни стойности, съдържащи се в ядките

Орехите са добър източник на белтъчини и  мазнини, които се срещат под формата на полезни за здравето ненаситени мастни киселини. Семките на тиквата съдържат белтъчини, ненаситени мастни киселини, омега-3, селен, магнезий и цинк, а също така витамин С и витамини от група В. Подпомагат лечението на много болести на пикочната система. Имат мочегонно, противовъзпалително и жлъчно действие. Слънчогледовите семена се препоръчват основно от гледна точка на голямото съдържание на витамин B1, витамин В, магнезий и мед.

Ядки за здраве и красота

Благодарение на целулозата, ядките стимулират перисталтиката на червата и спомагат да се намали нивото на холестерол в кръвта. Освен това, целулозата изпълваща стомаха, осигурява за дълго време чувството на ситост, което може да бъде полезно в борбата с наднорменото тегло. Мазнините от своя страна, ни доставят енергия, осигуряват правилно функциониране на организма, имат положително влияние върху състоянието на кожата. Благодарение на тях, организмът получава мастноразтворимите витамини А, D, E, K. Следващата съставка, доставяща ни енергия са въглехидратите, благодарение на което се намалява нуждата от мазнина. Калцият, магнезият и цинкът, а също така и витамините от група В регулират работата на намиращия се в мозъка център за глад и ситост, а също така подобряват състоянието на кожата, косата и ноктите. Бета- каротинът помага да се преборим с рака, а също така предпазва от ефекта на стареене. Диета, която е богата на ядки се препоръчва особено на жени в периода на менопаузата и на всички, страдащи от запек, както и в периоди на преумора, много работа, стресови състояния и напрежение.
Трябва да ги избягват хората, алергични към орехи, с чернодробни заболявания и язва.
Важно е ядките, особено орехите, да се сдъвкват добре, тъй като могат да доведат до болки в стомаха.

Ядки и алергии
Фъстъците са сред храните, които най-често причиняват алергии и те често се съдържат в неща,където най-малко ги очаквате! Вземете за пример чилито - то може да се сгъсти с фъстъци. Фъстъците всъщност не са истински ядки. Те са бобови растения (от семейството на граха и лещата). Но протеините във фъстъците са със сходна структура на тези в дървесните ядки. Поради тази причина, хората, които са алергични към фъстъци също могат да бъдат алергични към дървесни ядки, като бадеми, бразилски орехи, орехи, лешници, орехи, и кашу. 


Рецепти, които може да ви интересуват

Паниран зелен  фасул
Паниран зелен фасул

Невероятно вегетарианско ястие с вкус на риба.

3 човека 30-45 минути Лесно
Пица с царевица, люта чушка и италиански салам
Пица с царевица, люта чушка и италиански салам

Вкусна пица за запомнящи се моменти!

1 човек 30-45 минути Умерено
Карибска бобена супа
Карибска бобена супа

Рецепта за бобена супа, ястие от карибската кухня.

4 човека над 45 минути Лесно
Закуска с киноа, кокосово мляко и плодове
Закуска с киноа, кокосово мляко и плодове

Започнете деня с апетитна закуска!

2 човека 15-30 минути Умерено
Ядки, орехи, сушени плодове, стафиди - калории, хранителни стойности и любопитни факти

Ядките са незаменима храна от здравословното и рационално хранене на човека. Те съдържат много витамини, минерали и микроелементи, които са жизненоважни за организма.

Сушените плодове до голяма степен запазват качествата на суровините, като вкус, аромат и цвят. Характеризират се с многократно по-висока енергийна стойност, в сравнение с пресните плодове. Също така са кондензиран източник на много хранителни съставки, особено такива като бета-каротин, калий, магнезий, витамин Е и С и са полезни в борбата със стреса.

Таблица за калориите на ядките
Продукт Количество Енергийни стойности  (kcal) Белтъчини (g) Мазнини (g) Въглехидрат (g)
Бадеми 100 g 572 20,0 52,0 20,5
Кашу 100 g 633 25,2 53,6 12,6
Кедрови орехи 100 g 629 12,0 61,0 12,0
Кокосов орех 100 g 380 3,4 33,5 29,5
Лешник 100 g 707 16,1 66,9 9,9
Лешници 100 g 640 14,4 63,0 14,9
Мак 100 g 478 20,1 42,9 24,7
Орехи 100 g 645 16,0 60,3 18,0
Пържени кестени 100 g 182 3,2 2,2 33,8
Синапени семена 100 g 474 25,8 30,8 23,4
Слънчогледови семена 100 g 561 24,4 43,7 24,6
Стафиди 100 g 277 2,3 0,5 71,2
Сусам 100 g 565 19,4 48,7 12,2
Сушени банани 100 g 390 3,9 1,8 80,5
Сушени кайсии 100 g 284 5,4 1,2 72,2
Сушени кайсии с костилка 100 g 227 5,0 0,0 53,0
Сушени круши 100 g 270 2,3 0,6 62,6
Сушени праскови 100 g 254 3,0 0,4 57,7
Сушени сливи 100 g 267 3,5 1,2 68,9
Сушени смокини 100 g 290 3,6 1,2 78,0
Сушени фурми 100 g 277 2,0 0,4 74,0
Сушени шипки 100 g 110 3,4 0,0 21,5
Сушени ябълки 100 g 238 2,1 2,1 62,3
Тиквени семки 100 g 556 24,5 45,8 18,0
фъстъци 100 g 560 25,7 46,1 19,2
Шан фъстък 100 g 589 20,5 48,5 25,0

Хранителни стойности, съдържащи се в ядките

Орехите са добър източник на белтъчини и  мазнини, които се срещат под формата на полезни за здравето ненаситени мастни киселини. Семките на тиквата съдържат белтъчини, ненаситени мастни киселини, омега-3, селен, магнезий и цинк, а също така витамин С и витамини от група В. Подпомагат лечението на много болести на пикочната система. Имат мочегонно, противовъзпалително и жлъчно действие. Слънчогледовите семена се препоръчват основно от гледна точка на голямото съдържание на витамин B1, витамин В, магнезий и мед.

Ядки за здраве и красота

Благодарение на целулозата, ядките стимулират перисталтиката на червата и спомагат да се намали нивото на холестерол в кръвта. Освен това, целулозата изпълваща стомаха, осигурява за дълго време чувството на ситост, което може да бъде полезно в борбата с наднорменото тегло. Мазнините от своя страна, ни доставят енергия, осигуряват правилно функциониране на организма, имат положително влияние върху състоянието на кожата. Благодарение на тях, организмът получава мастноразтворимите витамини А, D, E, K. Следващата съставка, доставяща ни енергия са въглехидратите, благодарение на което се намалява нуждата от мазнина. Калцият, магнезият и цинкът, а също така и витамините от група В регулират работата на намиращия се в мозъка център за глад и ситост, а също така подобряват състоянието на кожата, косата и ноктите. Бета- каротинът помага да се преборим с рака, а също така предпазва от ефекта на стареене. Диета, която е богата на ядки се препоръчва особено на жени в периода на менопаузата и на всички, страдащи от запек, както и в периоди на преумора, много работа, стресови състояния и напрежение.
Трябва да ги избягват хората, алергични към орехи, с чернодробни заболявания и язва.
Важно е ядките, особено орехите, да се сдъвкват добре, тъй като могат да доведат до болки в стомаха.

Ядки и алергии
Фъстъците са сред храните, които най-често причиняват алергии и те често се съдържат в неща,където най-малко ги очаквате! Вземете за пример чилито - то може да се сгъсти с фъстъци. Фъстъците всъщност не са истински ядки. Те са бобови растения (от семейството на граха и лещата). Но протеините във фъстъците са със сходна структура на тези в дървесните ядки. Поради тази причина, хората, които са алергични към фъстъци също могат да бъдат алергични към дървесни ядки, като бадеми, бразилски орехи, орехи, лешници, орехи, и кашу. 

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.