Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Яйца и храни от/с тях

Идеални за разнообразяване на ежедневното хранене, много ястия с яйца могат да осигурят широк спектър от хранителни вещества, необходими за здравословен живот. По-долу е представена таблица с хранителните стойности и калориите на яйцата.

Те са предимно източник на пълноценни протеини, които се усвояват лесно от организма, също като тези в шушулките. Но все пак внимавайте на как се приготвят. Ако използвате много масло, ползите намаляват, а недостатъците се увеличават. Трябва да внимавате и за високото съдържание на холестерол в яйцата и да не прекалявате с него. В идеалния случай трябва да се консумират не повече от 1-2 яйца на ден и, ако е възможно, не всеки ден.

Таблица калории яйца

Продукт

Количество 

Енергийна стойност (kcal) 

Протеини (г) 

Липиди (г) 

Въглехидрати  (г) 

Белтък от пилешко яйце

100 г

49

10,9

0,2

0,7

Жълтък от пилешко яйце

100 г

314

15,5

28,2

0,3

Омлет

100 г

119

9,8

8,7

0,5

Меко сварени пилешки яйца

100 г

159

12,8

11,6

0,8

Твърдо сварени пилешки яйца

100 г

160

12,9

11,6

0,8

Цели пилешки яйца

100 г

139

12,5

9,7

0,6

Пъдпъдъчи яйца

100 г

180

11,9

13,1

0,6

Пържени яйца

100 г

168

9,9

14,2

0,6

Яйчен белтък на прах

100 г

375

82,4

1,8

7,2

Яйчен жълтък на прах

100 г

613

51,1

52,2

4,7

Цяло яйце на прах

100 г

542

44,0

42,4

1,8

Хранителни стойности на яйцата

Яйцата са богат източник на витамини A, D, E, B2, B5, B6, B9 и B12 и минерали като фосфор, желязо, йод и селен. Те съдържат голямо количество ненаситени мастни киселини, които са много необходими за организма ни, но също така съдържат значително количество наситени мастни киселини и холестерол, поради което приемът им трябва да се контролира.

Пъдпъдъчите яйца са три пъти по-малки от кокошите. Черупките им са кафеникави, петнисти. След като се сварят твърдо (около 3 минути), могат да се използват за приготвяне на закуски. Те съдържат толкова калории, протеини и холестерол на сто грама, колкото и пилешките яйца. Те са добър източник на витамини A, D, B5, B9, B12, желязо, селен и фосфор.

Влияние на консумацията на яйца върху храненето

Яйцата съдържат полиненаситени мастни киселини, които оказват положително влияние върху капацитета на паметта и подпомагат здравето на нервната система. Жълтъкът съдържа лутеин - каротеноид, който предпазва очите от вредни лъчения, помага за предотвратяване на макулна дегенерация и подобрява остротата на зрението.

За съжаление, жълтъкът също е истинска "холестеролна бомба". От друга страна, той осигурява и добро количество лецитин, който допринася за здравето на клетките и кръвоносните съдове. Не трябва да се консумират повече от пет яйца седмично, включително тези от различни храни. Хората с чернодробни заболявания трябва да намалят консумацията на яйца. Хората с високи нива на холестерол трябва да консумират не повече от две яйца седмично. Холестеролът се съдържа в жълтъка на яйцето, така че белтъкът може да се консумира в по-големи количества.

Начини за приготвяне на яйца

Яйцата са много разнообразна храна и могат да се варят, пържат, пекат или да се използват за всякакви кремове и пълнежи. 

Варените яйца могат да бъдат добра закуска за хора с храносмилателни проблеми или за хора в период на възстановяване. Те са удобна храна за пикник и са много вкусни в салата. 

За здравословен омлет добавете също лук, билки, чесън, грах или гъби. До свареното яйце поднесете филийка пълнозърнест хляб - фибрите ще помогнат за премахването на холестерола.

Избягвайте да консумирате сурови яйца. Те могат да бъдат заразени с различни паразити.

Начин на съхранение

Яйцата могат да се съхраняват в хладилник за около месец, за предпочитане на рафта, предвиден във вратата на хладилника. 

Ако не сте сигурни в срока на годност на яйцата, проверете дали яйцето в чаша с вода стига до дъното. Ако не, яйцето трябва да се изхвърли.


Рецепти, които може да ви интересуват

Грилована сьомга със сладка царевица
Грилована сьомга със сладка царевица

Впечатляващо ястие, което ще очарова вашите сетива!

2 човека 30-45 минути Трудно
Салата с риба тон, черен и зелен боб
Салата с риба тон, черен и зелен боб

Идеалната салата за всеки момент от деня!

2 човека 15-30 минути Умерено
Салата със скариди и авокадо
Салата със скариди и авокадо

Една от най-красивите летни салати

3 човека 15-30 минути Лесно
Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста
Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

Рецепта за дип от хумус, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите докато чакат основното ястие.

6 човека над 45 минути Лесно
Яйца и храни от/с тях

Идеални за разнообразяване на ежедневното хранене, много ястия с яйца могат да осигурят широк спектър от хранителни вещества, необходими за здравословен живот. По-долу е представена таблица с хранителните стойности и калориите на яйцата.

Те са предимно източник на пълноценни протеини, които се усвояват лесно от организма, също като тези в шушулките. Но все пак внимавайте на как се приготвят. Ако използвате много масло, ползите намаляват, а недостатъците се увеличават. Трябва да внимавате и за високото съдържание на холестерол в яйцата и да не прекалявате с него. В идеалния случай трябва да се консумират не повече от 1-2 яйца на ден и, ако е възможно, не всеки ден.

Таблица калории яйца

Продукт

Количество 

Енергийна стойност (kcal) 

Протеини (г) 

Липиди (г) 

Въглехидрати  (г) 

Белтък от пилешко яйце

100 г

49

10,9

0,2

0,7

Жълтък от пилешко яйце

100 г

314

15,5

28,2

0,3

Омлет

100 г

119

9,8

8,7

0,5

Меко сварени пилешки яйца

100 г

159

12,8

11,6

0,8

Твърдо сварени пилешки яйца

100 г

160

12,9

11,6

0,8

Цели пилешки яйца

100 г

139

12,5

9,7

0,6

Пъдпъдъчи яйца

100 г

180

11,9

13,1

0,6

Пържени яйца

100 г

168

9,9

14,2

0,6

Яйчен белтък на прах

100 г

375

82,4

1,8

7,2

Яйчен жълтък на прах

100 г

613

51,1

52,2

4,7

Цяло яйце на прах

100 г

542

44,0

42,4

1,8

Хранителни стойности на яйцата

Яйцата са богат източник на витамини A, D, E, B2, B5, B6, B9 и B12 и минерали като фосфор, желязо, йод и селен. Те съдържат голямо количество ненаситени мастни киселини, които са много необходими за организма ни, но също така съдържат значително количество наситени мастни киселини и холестерол, поради което приемът им трябва да се контролира.

Пъдпъдъчите яйца са три пъти по-малки от кокошите. Черупките им са кафеникави, петнисти. След като се сварят твърдо (около 3 минути), могат да се използват за приготвяне на закуски. Те съдържат толкова калории, протеини и холестерол на сто грама, колкото и пилешките яйца. Те са добър източник на витамини A, D, B5, B9, B12, желязо, селен и фосфор.

Влияние на консумацията на яйца върху храненето

Яйцата съдържат полиненаситени мастни киселини, които оказват положително влияние върху капацитета на паметта и подпомагат здравето на нервната система. Жълтъкът съдържа лутеин - каротеноид, който предпазва очите от вредни лъчения, помага за предотвратяване на макулна дегенерация и подобрява остротата на зрението.

За съжаление, жълтъкът също е истинска "холестеролна бомба". От друга страна, той осигурява и добро количество лецитин, който допринася за здравето на клетките и кръвоносните съдове. Не трябва да се консумират повече от пет яйца седмично, включително тези от различни храни. Хората с чернодробни заболявания трябва да намалят консумацията на яйца. Хората с високи нива на холестерол трябва да консумират не повече от две яйца седмично. Холестеролът се съдържа в жълтъка на яйцето, така че белтъкът може да се консумира в по-големи количества.

Начини за приготвяне на яйца

Яйцата са много разнообразна храна и могат да се варят, пържат, пекат или да се използват за всякакви кремове и пълнежи. 

Варените яйца могат да бъдат добра закуска за хора с храносмилателни проблеми или за хора в период на възстановяване. Те са удобна храна за пикник и са много вкусни в салата. 

За здравословен омлет добавете също лук, билки, чесън, грах или гъби. До свареното яйце поднесете филийка пълнозърнест хляб - фибрите ще помогнат за премахването на холестерола.

Избягвайте да консумирате сурови яйца. Те могат да бъдат заразени с различни паразити.

Начин на съхранение

Яйцата могат да се съхраняват в хладилник за около месец, за предпочитане на рафта, предвиден във вратата на хладилника. 

Ако не сте сигурни в срока на годност на яйцата, проверете дали яйцето в чаша с вода стига до дъното. Ако не, яйцето трябва да се изхвърли.

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.