Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Зърнени храни и калории - колко калории има в зърнените храни?

Зърнените храни като хляб, ориз, боб, макарони и други бяха доста пренебрегвани през годините, когато нашумяха нисковъглехидратните диети (диетата на Аткинс, кетонова диета и др.). През последните 1-2 години обаче, учените и опита на много диетолози доказаха, че зърнените храни са от изключително голяма важност за поддържане на добра перисталтика, жизненост и обмяна на веществата. Те не само ни снабдяват с множество полезни елементи, но ни дават приятно чувство на ситост, което спомага за психическото ни доволство, което е важно при спазването на здравословен режим на хранене.

Зърнените продукти са богат източник на целулоза, подпомагаща процеса на храносмилане. За хората, които искат да свалят излишните килограми, е препоръчително да прилагат целулозната диета. В нея се съдържат сложни въглехидрати, скорбяла, желязо, витамин Е и витамини от група B.

Колко калории има в зърнените продукти

Продукт Количество Енергийни стойности (kcal) Белтъчини (g) Мазнини (g) Въглехидрат (g)
Белен грах 100 g 299 23,0 1,6 48,1
Биточки – котлети с извара 100 g 166 7,9 6,4 18,9
Боб 100 g 66 7,1 0,4 14,0
Брашно за кекс 100 g 334 10,3 1,1 68,9
Брашно от елда 100 g 367 13,6 1,2 73,7
Бърза елда - варена 100 g 132 4,5 2,3 25,0
Бял боб - сух 100 g 102 7,0 0,5 16,9
Бял ориз 100 g 344 6,7 0,7 78,9
Варен боб 100 g 123 7,8 0,5 21,5
Варен грах 100 g 60 6,0 0,0 9,0
Варен грис от ечемик 100 g 106 3,1 0,4 23,0
Варен грис с мляко 100 g 98 3,0 3,2 15,3
Варен ечемик 100 g 334 8,4 2,0 74,9
Варена елда 100 g 336 12,6 3,1 69,3
Варена пшенична каша (булгур) 100 g 108 3,4 0,4 22,1
Варено просо 100 g 346 10,5 2,9 71,6
Варено сипкаво просо 100 g 135 4,7 1,1 26,1
Вегетариански котлети от грис 100 g 141 3,0 5,3 20,2
Грах, зърна 100 g 298 20,5 2,0 49,5
Грах, сухи семена 100 g 298 20,5 2,0 48,6
Грис 100 g 328 10,3 1,0 67,7
Грис варен във вода 100 g 80 2,5 0,2 16,8
Грис от ечемик 100 g 320 9,3 1,1 66,5
Домашни макарони 100 g 322 12,0 3,7 60,1
Елда варена във вода 100 g 90 3,2 0,8 17,1
Ечемична каша 100 g 324 10,0 1,3 66,3
Ечемична каша с вода, гъста 100 g 76 2,3 0,3 15,7
Ечемична каша с вода, рядка 100 g 108 3,4 0,4 22,1
Ечемични ядки 100 g 355 9,8 3,6 79,4
Житен корнфлейкс 100 g 343 6,4 3,2 82,6
Житно брашно 100 g 293 10,7 1,9 56,8
Зелен фасул - сух 100 g 24 2,0 0,2 3,6
Кафяв ориз 100 g 331 6,3 4,4 65,1
Кус-кус 100 g 358 13,0 2,0 72,0
Леща - суха 100 g 111 7,8 0,0 20,1
Леща, кълнове 100 g 119 9,0 0,6 22,1
Леща, сухи семена 100 g 284 24,0 1,5 42,7
Макарони 1-во качество 100 g 335 10,7 1,3 68,4
Макарони варени с мазнина 100 g 135 3,4 5,0 19,0
Макарони екстра качество 100 g 337 10,4 1,1 69,7
Макарони запечени с яйце 100 g 152 4,6 8,3 14,8
Мюсли със стафиди и орехи 100 g 375 11,5 12,7 62,9
Мюсли със сушени плодове 100 g 325 8,4 3,4 72,2
Нахут, сухи семена 100 g 309 20,1 4,3 46,4
Обезмаслено соево брашно 100 g 291 48,9 1,0 21,7
Овесена каша 100 g 303 11,0 6,1 49,7
Овесени ядки 100 g 305 11,0 6,2 50,1
Овесени ядки варени във вода 100 g 88 3,0 1,7 15,0
Овесени ядки варени с мляко 100 g 102 3,2 4,1 14,2
Овесени ядки с вода 100 g 84 2,9 1,4 14,8
Овесени ядки с мляко 100 g 105 3,2 4,3 14,2
Овесено брашно 100 g 369 13,0 6,8 64,9
Оризов десерт 100 g 133 3,0 2,9 23,5
Оризов пудинг 100 g 202 5,6 5,7 32,0
Оризова запеканка 100 g 144 4,0 5,6 19,4
Оризова запеканка с извара 100 g 189 5,1 7,1 26,1
Оризова каша с вода 100 g 78 1,5 0,1 17,4
Оризова каша с мляко 100 g 97 2,5 16,0 3,1
Оризово брашно 100 g 371 7,4 0,6 82,0
Просо 100 g 348 11,5 3,3 66,5
Просо варено във вода 100 g 90 3,0 0,7 17,0
Пшенична каша (булгур) варена във вода 100 g 92 3,2 0,3 18,7
Пшенични биточки 100 g 170 6,9 5,9 22,2
Пшенични трици 100 g 185 16,0 4,6 61,9
Пшенични ядки 100 g 351 9,0 3,0 81,0
Пшенично брашно 100 g 342 9,2 1,2 74,9
Пшенично брашно 500 100 g 324 11,7 1,8 63,7
Пшенично брашно 550 100 g 331 10,6 1,3 67,6
Пълномаслено соево брашно 100 g 385 36,5 18,6 17,9
Ризото с месо 100 g 229 7,4 11,8 24,2
Ризото с месо и зеленчуци 100 g 185 6,6 10,0 18,3
Сипкав ориз 100 g 113 2,4 0,2 24,9
Сипкава елда - варена 100 g 101 3,0 3,4 14,6
Соево брашно 100 g 334 43,0 9,5 19,1
Соя 100 g 381 2,0 0,1 1,0
Соя, кълнове 100 g 141 13,1 6,7 9,6
Соя, сухи семена 100 g 382 34,3 19,6 32,7
Спагети Болонезе 100 g 560 0,0 18,0 0,0
Среднозърнест ориз 100 g 330 7,0 1,0 71,4
Украински галушки 100 g 106 3,9 1,0 20,3
Царевични ядки 100 g 363 6,9 2,5 83,6
Царевично брашно 100 g 330 7,2 1,5 70,2
Червен боб - сух 100 g 93 8,4 0,3 13,7
Яйчни макарони 100 g 345 11,3 2,1 68,0

Хранителната стойност на зърнените продукти

В пълнозърнестите продукти има много минерали в голямо количество, като напр. фосфор, цинк, магнезий, желязо, манган, сяра, хлор и витамини от група В – особено тиамин (витамин B1). Малко са мазнините и калцият, но проявяват киселинни свойства. Те са добър източник на енергия с висока хранителна стойност.

Приложение на зърнените продукти във всекидневната диета

Брашното, хлябът, кашите и макароните са храни, които трябва да бъдат сервирани към всяко хранене. Консумацията им в съответните за нуждите на организма количества, противно на общоприетото мнение, не води до наднормено тегло, а точно обратното, придавайки чувството на ситост, може да намали риска от неговото възникване. Едрозърнестите каши са препоръчителни за хора, страдащи от запек и хемороиди. Фините каши, от типа грис, се препоръчват за хора с тежки заболявания на хранопровода и реконвалесценция след строги диети. Сухите семена на бобовите растения (грах, фасул, соя, леща) съдържат идеални белтъчини от растителен произход. Най-ценни белтъчини съдържа соята, чието съдържание е близко до животинските белтъчини. Неприятното действие на бобовите семена са подуването на корема и диарията.

Почти всички хранителни съставки се натрупват основно във външната част на зърното. Затова зърнените продукти, леко "почистени” и произведени от пълнозърнесто брашно или с добавени зърна са богат източник на хранителни вещества. Съдържащите се в тях белтъчини не са здравословни. В кулинарните рецепти има много възможности за допълване на белтъчините в зърнените продукти чрез комбинирането им с високо стойностни белтъчини от животински произход, като напр. яйца, мляко и техните производни, месо. Благодарение на това, с диетата получаваме белтъчини и пълен състав аминокиселини. При приготвянето на ястия от зърнени продукти се добавят зеленчуци и плодове, което ги обогатява допълнително с минерали и витамини.

Препоръчителни начини за съхранение на зърнените продукти

Хлябът по принцип трябва да се консумира в много кратък период от време, а това се дължи на процесите на изсъхване и мухлясване. Първите се пораждат основно при ниски температури, затова не трябва да съхранявате хляба в хладилника, мухлясването се получава в топли, условия без кислород. Най-доброто място за съхранение на хляба е дървена или пластмасова кутия за хляб, осигуряваща достъп на кислород. Можете да използвате и хартиени торби. Замразеният хляб или питките могат да стоят и няколко месеца, запазвайки всички свои вкусови качества. Бисквитите и сухарите съхранявайте в стъклен буркан или кутия. Можете да добавите към тях малко едра готварска сол, която ще абсорбира влагата.


Рецепти, които може да ви интересуват

Салата Средиземноморски Микс
Салата Средиземноморски Микс

Чудесна салата за лятото.

4 човека 15-30 минути Лесно
Зеленчукови кюфтета със спанак и гъби
Зеленчукови кюфтета със спанак и гъби

Вкусни хапки за гости

4 човека 30-45 минути Умерено
Скариди на тиган с гъби
Скариди на тиган с гъби

Едно ефектно ястие

2 човека 30-45 минути Лесно
Кремообразна паста с грах и аспержи
Кремообразна паста с грах и аспержи

Ако ви се хапва вкусна паста, тази рецепта е за вас! Тя е лесна за приготвяне и ще жадувате за още една порция.

2 човека 15-30 минути Лесно
Зърнени храни и калории - колко калории има в зърнените храни?

Зърнените храни като хляб, ориз, боб, макарони и други бяха доста пренебрегвани през годините, когато нашумяха нисковъглехидратните диети (диетата на Аткинс, кетонова диета и др.). През последните 1-2 години обаче, учените и опита на много диетолози доказаха, че зърнените храни са от изключително голяма важност за поддържане на добра перисталтика, жизненост и обмяна на веществата. Те не само ни снабдяват с множество полезни елементи, но ни дават приятно чувство на ситост, което спомага за психическото ни доволство, което е важно при спазването на здравословен режим на хранене.

Зърнените продукти са богат източник на целулоза, подпомагаща процеса на храносмилане. За хората, които искат да свалят излишните килограми, е препоръчително да прилагат целулозната диета. В нея се съдържат сложни въглехидрати, скорбяла, желязо, витамин Е и витамини от група B.

Колко калории има в зърнените продукти

Продукт Количество Енергийни стойности (kcal) Белтъчини (g) Мазнини (g) Въглехидрат (g)
Белен грах 100 g 299 23,0 1,6 48,1
Биточки – котлети с извара 100 g 166 7,9 6,4 18,9
Боб 100 g 66 7,1 0,4 14,0
Брашно за кекс 100 g 334 10,3 1,1 68,9
Брашно от елда 100 g 367 13,6 1,2 73,7
Бърза елда - варена 100 g 132 4,5 2,3 25,0
Бял боб - сух 100 g 102 7,0 0,5 16,9
Бял ориз 100 g 344 6,7 0,7 78,9
Варен боб 100 g 123 7,8 0,5 21,5
Варен грах 100 g 60 6,0 0,0 9,0
Варен грис от ечемик 100 g 106 3,1 0,4 23,0
Варен грис с мляко 100 g 98 3,0 3,2 15,3
Варен ечемик 100 g 334 8,4 2,0 74,9
Варена елда 100 g 336 12,6 3,1 69,3
Варена пшенична каша (булгур) 100 g 108 3,4 0,4 22,1
Варено просо 100 g 346 10,5 2,9 71,6
Варено сипкаво просо 100 g 135 4,7 1,1 26,1
Вегетариански котлети от грис 100 g 141 3,0 5,3 20,2
Грах, зърна 100 g 298 20,5 2,0 49,5
Грах, сухи семена 100 g 298 20,5 2,0 48,6
Грис 100 g 328 10,3 1,0 67,7
Грис варен във вода 100 g 80 2,5 0,2 16,8
Грис от ечемик 100 g 320 9,3 1,1 66,5
Домашни макарони 100 g 322 12,0 3,7 60,1
Елда варена във вода 100 g 90 3,2 0,8 17,1
Ечемична каша 100 g 324 10,0 1,3 66,3
Ечемична каша с вода, гъста 100 g 76 2,3 0,3 15,7
Ечемична каша с вода, рядка 100 g 108 3,4 0,4 22,1
Ечемични ядки 100 g 355 9,8 3,6 79,4
Житен корнфлейкс 100 g 343 6,4 3,2 82,6
Житно брашно 100 g 293 10,7 1,9 56,8
Зелен фасул - сух 100 g 24 2,0 0,2 3,6
Кафяв ориз 100 g 331 6,3 4,4 65,1
Кус-кус 100 g 358 13,0 2,0 72,0
Леща - суха 100 g 111 7,8 0,0 20,1
Леща, кълнове 100 g 119 9,0 0,6 22,1
Леща, сухи семена 100 g 284 24,0 1,5 42,7
Макарони 1-во качество 100 g 335 10,7 1,3 68,4
Макарони варени с мазнина 100 g 135 3,4 5,0 19,0
Макарони екстра качество 100 g 337 10,4 1,1 69,7
Макарони запечени с яйце 100 g 152 4,6 8,3 14,8
Мюсли със стафиди и орехи 100 g 375 11,5 12,7 62,9
Мюсли със сушени плодове 100 g 325 8,4 3,4 72,2
Нахут, сухи семена 100 g 309 20,1 4,3 46,4
Обезмаслено соево брашно 100 g 291 48,9 1,0 21,7
Овесена каша 100 g 303 11,0 6,1 49,7
Овесени ядки 100 g 305 11,0 6,2 50,1
Овесени ядки варени във вода 100 g 88 3,0 1,7 15,0
Овесени ядки варени с мляко 100 g 102 3,2 4,1 14,2
Овесени ядки с вода 100 g 84 2,9 1,4 14,8
Овесени ядки с мляко 100 g 105 3,2 4,3 14,2
Овесено брашно 100 g 369 13,0 6,8 64,9
Оризов десерт 100 g 133 3,0 2,9 23,5
Оризов пудинг 100 g 202 5,6 5,7 32,0
Оризова запеканка 100 g 144 4,0 5,6 19,4
Оризова запеканка с извара 100 g 189 5,1 7,1 26,1
Оризова каша с вода 100 g 78 1,5 0,1 17,4
Оризова каша с мляко 100 g 97 2,5 16,0 3,1
Оризово брашно 100 g 371 7,4 0,6 82,0
Просо 100 g 348 11,5 3,3 66,5
Просо варено във вода 100 g 90 3,0 0,7 17,0
Пшенична каша (булгур) варена във вода 100 g 92 3,2 0,3 18,7
Пшенични биточки 100 g 170 6,9 5,9 22,2
Пшенични трици 100 g 185 16,0 4,6 61,9
Пшенични ядки 100 g 351 9,0 3,0 81,0
Пшенично брашно 100 g 342 9,2 1,2 74,9
Пшенично брашно 500 100 g 324 11,7 1,8 63,7
Пшенично брашно 550 100 g 331 10,6 1,3 67,6
Пълномаслено соево брашно 100 g 385 36,5 18,6 17,9
Ризото с месо 100 g 229 7,4 11,8 24,2
Ризото с месо и зеленчуци 100 g 185 6,6 10,0 18,3
Сипкав ориз 100 g 113 2,4 0,2 24,9
Сипкава елда - варена 100 g 101 3,0 3,4 14,6
Соево брашно 100 g 334 43,0 9,5 19,1
Соя 100 g 381 2,0 0,1 1,0
Соя, кълнове 100 g 141 13,1 6,7 9,6
Соя, сухи семена 100 g 382 34,3 19,6 32,7
Спагети Болонезе 100 g 560 0,0 18,0 0,0
Среднозърнест ориз 100 g 330 7,0 1,0 71,4
Украински галушки 100 g 106 3,9 1,0 20,3
Царевични ядки 100 g 363 6,9 2,5 83,6
Царевично брашно 100 g 330 7,2 1,5 70,2
Червен боб - сух 100 g 93 8,4 0,3 13,7
Яйчни макарони 100 g 345 11,3 2,1 68,0

Хранителната стойност на зърнените продукти

В пълнозърнестите продукти има много минерали в голямо количество, като напр. фосфор, цинк, магнезий, желязо, манган, сяра, хлор и витамини от група В – особено тиамин (витамин B1). Малко са мазнините и калцият, но проявяват киселинни свойства. Те са добър източник на енергия с висока хранителна стойност.

Приложение на зърнените продукти във всекидневната диета

Брашното, хлябът, кашите и макароните са храни, които трябва да бъдат сервирани към всяко хранене. Консумацията им в съответните за нуждите на организма количества, противно на общоприетото мнение, не води до наднормено тегло, а точно обратното, придавайки чувството на ситост, може да намали риска от неговото възникване. Едрозърнестите каши са препоръчителни за хора, страдащи от запек и хемороиди. Фините каши, от типа грис, се препоръчват за хора с тежки заболявания на хранопровода и реконвалесценция след строги диети. Сухите семена на бобовите растения (грах, фасул, соя, леща) съдържат идеални белтъчини от растителен произход. Най-ценни белтъчини съдържа соята, чието съдържание е близко до животинските белтъчини. Неприятното действие на бобовите семена са подуването на корема и диарията.

Почти всички хранителни съставки се натрупват основно във външната част на зърното. Затова зърнените продукти, леко "почистени” и произведени от пълнозърнесто брашно или с добавени зърна са богат източник на хранителни вещества. Съдържащите се в тях белтъчини не са здравословни. В кулинарните рецепти има много възможности за допълване на белтъчините в зърнените продукти чрез комбинирането им с високо стойностни белтъчини от животински произход, като напр. яйца, мляко и техните производни, месо. Благодарение на това, с диетата получаваме белтъчини и пълен състав аминокиселини. При приготвянето на ястия от зърнени продукти се добавят зеленчуци и плодове, което ги обогатява допълнително с минерали и витамини.

Препоръчителни начини за съхранение на зърнените продукти

Хлябът по принцип трябва да се консумира в много кратък период от време, а това се дължи на процесите на изсъхване и мухлясване. Първите се пораждат основно при ниски температури, затова не трябва да съхранявате хляба в хладилника, мухлясването се получава в топли, условия без кислород. Най-доброто място за съхранение на хляба е дървена или пластмасова кутия за хляб, осигуряваща достъп на кислород. Можете да използвате и хартиени торби. Замразеният хляб или питките могат да стоят и няколко месеца, запазвайки всички свои вкусови качества. Бисквитите и сухарите съхранявайте в стъклен буркан или кутия. Можете да добавите към тях малко едра готварска сол, която ще абсорбира влагата.

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.