100 гр. цвекло – 35 kcal
Цвеклото съдържа
целулоза, калий, натрий, калций, 42 мг фосфор, желязо,
витамин A, B
1, B
2, B
6, PP, С.
Богат източник на калий
Цвеклото съдържа най-много калий от всички зеленчуци. Този
минерал регулира водната необходимост на организма, работата на бъбреците и кръвното налягане, а също така е отговорен за правилното функциониране на нервната система, работата на мускулите и оросява мозъка – подобрява способността за мислене и концентрация.
Кръмно цвекло и цвекло
Кръмното цвекло това е листно цвекло, а цвеклото това е прясното
цвекло заедно с кълновете. Сорта на кръмното цвекло се характеризира с порести намачкани листа и се приготвя както
спанака. Също така е идеална добавка към салати, супи или сърми.