100 г патладжан – 18 kcal
……и мозъкът работи
Патладжанът съдържа силни антиоксиданти, които защитават от увреждания мозъчните клетки. Антиоксидантите предпазват мозъка от свободните радикали, улесняват пренасянето на хранителни вещества и отстраняването на токсините.
Усмихни се!
Ориенталски тип
Патладжаните са отглеждани още през V в. пр. н. е. в Китай и Индия. Търговските кервани го пренасят в Северна Африка, откъдето заедно с арабските нашественици пристига в Испания. През Средновековието се отглежда като декоративно растение, тъй като тогавашните лекари смятали, че предизвиква повишаване на температурата и епилептични припадъци. С времето патладжанът се превръща в един от най-важните зеленчуци в ориенталската и средиземноморската кухня.