Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Пипер (чушка)

 

100 г чушки – 26 kcal

Богат източник на витамин C и A и бета-каротин. Зелената чушка съдържа повече витамин C, а жълтата и червената – повече бета-каротин. 

Цветна профилактика

Чушките са най-богатият източник на витамин C сред зеленчуците след магданоза, 200 грама чушки покриват дневните нужди на възрастен човек от този витамин. Освен витамин С чушките съдържат витамин А, което представлява смъртоносен коктейл за свободните радикали. Този идеален дует предотвратява отлагането на холестерол и така защитава от атеросклероза и болести на сърцето. Предотвратява също така раковите заболявания, катаракта (перде) и артрита.

Люта като чушка…

През 1912 година е въведена скалата на Сковил – специална скала за измерване на лютивината на чушките.
 
 

Избавление за пушачите

Внимание, активни и пасивни пушачи – чушките в менюто означават по-малък риск от рак и белодробен емфизем!

Имало едно време в Америка…

Пиперът се смята за най-стария зеленчук, отглеждан в Америка, намерени са негови семена отпреди 5000 години. Произхожда от Перу. Освен царевицата, фасула и тиквата той е едно от основните зеленчукови растения на Предколумбова Америка. В Европа е донесен от лекаря на Христофор Колумб. След XVI век се разпространява из Европа, за да намери своето място в средиземноморската и балканската кухня. Нещо повече, той е национален зеленчук и подправка на унгарците.

Звънтящ зеленчук

Един от лютите сортове на пипера заради звука, който издава при тръскане, носи названието Cascabel – „звънене на звънчета”.



Рецепти, съдържащи този зеленчук
Аджапсандали с патладжани
Аджапсандали с патладжани

Аджапсандали е популярно пролетно вегетарианско ястие, приготвяно от всяко грузинско семейство.

6 човека над 45 минути Лесно
Паприкаш
Паприкаш

Рецепта за Паприкаш – традиционно унгарско ястие.

2 човека 30-45 минути Лесно
Лечо – ястие от унгарската кухня
Лечо – ястие от унгарската кухня

Лечо – задушена чушка с добавка на домати и лук.

3 човека 30-45 минути Лесно
Бограч – супа гулаш
Бограч – супа гулаш

Рецепта за Бограч – супа гулаш.

4 човека над 45 минути Умерено
Продукти, съдържащи този зеленчук
Мексикан Микс
Мексикан Микс
400.00 Г
Зърнени храни със зелен фасул и ечемик
Зърнени храни със зелен фасул и ечемик
400.00 Г
Мексико микс GOLD
Мексико микс GOLD
150.00 Г 340.00 Г
Китайски микс
Китайски микс
400.00 Г
Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.