Хранителни стойности в 100 г сладки картофи:
116калории, 1.49 гпротеин, 27.48 гвъглехидрати, 0.14 г мазнини
Сладките картофи съдържат много скорбяла, витамин С, витамин В, захар и каротин.
Картоф, ама с цвят на морков
Около 90% от сладките картофи се отглеждат в Азия, затова с много често се използват в азиатската кухня. Тези грудкови корени са едни от най-хранителните растителни продукти из света. Мъзгата на този картоф може да бъде с различен цвят, напр. оранжев. Смята се, че сладкият картоф, наричани още батати, е по-здравословен от обикновените картофи.
За обяд и за десерт
Използват се в кулинарното изкуство както картофа - варени или печени. От тях могат да се направят пържени картофи, да се добавят към ястия, да се приготви пюре, да се добавят към кекс, палачинки и пикантни суфлета. Но най-добрият начин за тяхното приготвяне е изпичането им във фурна. Освен това, бататите се използват също за производство на алкохол, нишесте, за брашно и люспи. Сладките картофи не са идеални само за обяд - могат също да се консумират като десерт, поради невероятния им сладък вкус.
Ориенталски чипсове
Бататите, както картофите, са суровина за производство на чипс, в момента актуални в страните от Азия. В Китай са популярни чипсовете, покрити със захар, в САЩ - солените, а в Бангладеш одобрение от потребителите получава чипсът, подправен с пипер „кайен“ и лимонена киселина.
За здраве и красота
Основният здравословен елемент на бататите са белтъчините, които притежават антиоксидантни свойства. Сладките картофи особено се препоръчват на хора, страдащи от сърдечно – съдови заболявания, рак на тънкото черво или рак на дебелото черво. Предпазват от астма, остеопороза или ревматоиден артрит. Те са идеална храна за пенсионери или бременни жени.