100 г маслини – 160 kcal Маслиновият зехтин съдържа около 75% мононенаситена олеинова киселина, антиоксиданти - витамин E и полифеноли. Зехтинът също доставя множество необходими ненаситени (омега-6) мастни киселини, без да се консумират излишни наситени мастни киселини. Най-здравословната храна на света В списъка на американския седмичник „Тайм” маслините са посочени в групата на най-здравословните храни на света. Маслините и зехтинът дължат своето благоприятно влияние върху организма основно на високото съдържание на необходимите за човека ненаситени мастни киселини, които понижават нивото на холестерола в кръвта. Маслините защитават сърцето и кръвоносните съдове срещу атеросклерозата; те са една от основните съставки на средиземноморската диета, която се смята за образец за здравословно хранене. 1 дърво - 1 литър Едно маслинено дърво може да даде около 1 литър зехтин. Случва се, когато годината е плодородна, едно маслинено дърво да даде дори два литра от тази ценна течност.   Дълголетно дърво

Маслината е вечнозелено дърво или храст, което достига от 4 до 12 м височина. Тя има сив пън и малки листа, наподобяващи кожа при докосване. Тя дава плодове веднъж на две години – след беритбата трябва да си почине и да събере сили, за да може отново да даде добра реколта от плодове. Може смело да се нарече свидетелка на миналите времена, тъй като живее дори до 1000 години!

Зелени и черни

Сортовете маслини са множество, могат да бъдат зелени или черни, малки и големи, с различен вкус и различно съдържание на мазнина. Мариновани в лека марина имат цвят на тъмно вино и фин плодов вкус. Те са незаменими като аперитив, а също като добавка към салати.

11 маслини

  • Още древните гърци откриват маслини за своята кухня. Те смятат, че човек трябва да изяде 11 маслини, за да усети техния истински вкус.
  • Популярността на маслините не намалява до днес, напротив – по целия свят този малък плод печели все повече привърженици, а за зехтина от маслини се говорят само суперлативи.
  • Отглеждат се в Средиземноморието и много други райони с топъл климат: Канарските острови, Крим, Кавказ, Югозападна Африка, Индия, Япония, Калифорния, Бермудските острови, Ямайка, Южна Америка.

Открийте списъците със зеленчуците ни

12 Зеленчуци на 60
Вижте всички зеленчуци

Нашите рецепти

Лесна
Средна
Трудна
< 15 Мин
15 - 45 Мин
45 m и +
  • Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Рецепта за дип от тахин – паста от сусамени семена с чесън и лимонов сок. Дип от тахин - това е много известен сос използван в кухнята на арабските страни. Tахинът е сусамена паста, която е използвана като добавка към салати и бульони. При смесването й със счукан чесън, лимонов сок и вода се получава вкусен сос за салати и варени зеленчуци, риби, кебап, а също така и други ястия от арабската кухня.

  • Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Рецепта за дип от хумус с нахут, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите,докато чакат основното ястие. Може да се приготви до 3 дни преди сервиране, при условие, че се държи в хладилник. Да се сервира със стайна температура.

  • Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес – много известни в Аржентина бисквити, пълнени с дулче де лече (млечен карамел, тофу) или конфитюр, може да бъдат поръсени с пудра захар или поляти с черен или бял шоколад.

Вижте още рецепти