1. >Spisanie
  2. >Novini
  3. >Кулинарно пътешествие около света: Полша

Пироги с фета и спанак

Брой порции: 4

Време за подготовка: 1 час

Време за почивка/втасване: 1 час

Време за готвене: 20 минути

Бюджет: Малък

Тесто

600 гр брашно

1 яйце

4-5 с.л. зехтин

2 щипки сол

1 чаша вода на стайна температура

Плънка

4 скилидки чесън, обелени и нарязани на ситно

800 гр замразен спанак на листа Bonduelle

или 500 гр замразено пюре от спанак Bonduelle

или листа пресен спанак Bonduelle

300 гр сирене Фета

зехтин

сол и черен пипер

80 гр масло

Стъпка1

Сложете брашното, яйцето, зехтина и солта в кухненския си робот и разбърквайте/разбивайте за 4 минути.

Стъпка2

Добавете водата постепенно, докато продължавате да бъркате тестото. Продължете да разбърквате докато не получите гладка текстура. Оставете тестото да почине за около час.

Стъпка3

В тиган сотирайте чесъна с малко зехтин, добавете спанака и оставете да се сготви. След като спанакът е сготвен, отцедете вода, ако има останала такава. Върнете продуктите в тигана и добавете натрошено фета сирене, подправете със сол и черен пипер и гответе за още 2 минути. Свалете тигана от котлона и оставете сместа да изтине.

Стъпка4

Разделете тестото на 2 части. На набрашнена повърхност разточете всяка до дебелина 2 мм..

Стъпка5

Използвайки формичка за сладки, изрежете кръгчета от тестото. Добавете чаена лъжица от клънката в центъра на всеки кръг.

Стъпка6

Навлажнете едната страна на всеки кръг с вода. Прегънете и съберете краищата, за да оформите пирогите. Не трябва да има отвори, иначе те ще се разворят при готвенето. Внимателно притиснете краищата.

Стъпка7

Напълнете голям съд с вода, подсолете я и я оставете да заври. Когато водата започне да ври, пуснете пирогите вътре. Махнете съда от котлона, когато пигорите изплуват на повърхността и отцедете.

Стъпка8

Разтопете масло в тиган, изсипете го върху пирогите и ги овкусете със сол и черен пипер. Насладете им се!

Да се гмурнем по-дълбоко

Пироги с фета и спанак са вкусна версия на този тип равиоли, които са типични за страните от Източна Европа. Въпреки че не са толкова популчрни другаде, пирогите със спанак и фета са сред най-обичаните в Полша.

В тази рецепта пирогите са направени от брашно, вода и яйце, от които се оформя тесто, а то бива напълнено с кремообразна смес от спанак и фета сирене. Спанакът е богат на витамини и желязо, а фетата допринася за солеността и кремообразната текстура. За по-богат вкус, сервирайте с  крем фреш, пържен лук, разтопено масло или томатен сос.

Трудно е да се определи какъв е точният произход на пирогите, но се смята, че са навлезли в Полша през 13 век – те първоначално са били празнично ястие, сервирано по време на религиозни празници. С течение на времето пирогите са се превърнали в основно ястие в полските домакинства и всеки регион е разработил свои собствени пълнежи.

Пироги със спанак и фета е нова комбинация, повлияна от средиземноморската кухня. Други плънки, подходящи за вегетарианци включват рикота, гъби, чесън и орехи. Възможностите за рецепти за любителите на равиоли са (почти) безкрайни!