Готвене на едро – начин да спестим време и да релаксираме
Готвенето на едро включва прекарването на два-три часа в кухнята през уикенда, за да приготвим седмичните ястия, които после само да затоплим или подготвим с минимални усилия. Това е практичен и евтин начин за готвене, но и тук има за какво да се внимава. Готвенето на едро не означава пет дни ядене на остатъци от огромна тенджера с месна яхния, зеленчуково ястие или една супа! Започваме с планиране на седмичното меню, което ще помогне и със списъка за пазар. После започва подготовката: измиване на салата, приготвяне на зеленчуци и зърнени култури, варене на яйца, готвене на картофи на пара, пюре, затваряне на хрупкави зеленчуци в буркани с оцет като корнишони, натрошаване на ядки… Прибираме всичко в контейнери за храна, за да удължим срока на годност и оставяме в хладилника или фризера! В интернет е пълно с изобилие от рецепти и специализирани книги с интересни похвати за готвене на едро, което ще ти спести време и ще помогне да си по-малко време в кухнята и по-спокоен.
Рециклиране на обелки
Обелки, сърцевини на зеленчуци, корени и стъбла, костилки, шушулки, кости, рибешки глави… Остатъците не са боклук, а просто още храна, която не е добавена към приготвената храна. И все пак, мъдростта на миналите поколения ни е предала голямо разнообразие от домашни рецепти, за да се избегне изхвърлянето на храна. Оказва се, че стратегията за „нулев отпадък“ е много по-стара, отколкото си мислим! Може да използваме зеленчукови обелки в редица рецепти: супа от репички, крем супа от грахови шушулки, тарталети от моркови… Има полезни приложения дори и за кора от пъпеш или диня, които са перфектни за правене на сладко или за мариноване! Останалите пилешки кости са страхотна добавка за вкусен и евтин бульон с малко вода и билки. А знаеш ли, че зрелите банани и бананови обелки са подходящи за изпичане на ароматен бананов хляб? Старият хляб също може да се използва по много начини - за галета, крутони, брускети, панирани филийки...
Техники за съхранение
Друго разковниче за по-малко отпадъци в кухнята е начинът на съхранение. Много храни могат да издържат дълго без специални методи. Месото и рибата, например, могат да се замразят в контейнери за храна или пликове. По същия начин може да направиш и с много плодове и зеленчуци. Има и зарзават, който не може да се замрази – някои видове плодове и зеленчуци трябва да се сготвят предварително, а трети изискват друга подготовка. Може да намериш различни материали онлайн как да запазиш свежите продукти по правилния начин. Има много храни, които можем да запазим във фризера, но не се сещаме! Това се отнася за млечните продукти (мляко, масло, пълномаслена сметана и твърди сирена и кашкавали) както и за яйчените белтъци (перфектни за френски макарони и крем меренг!). Нека не забравяме и консервираните и ферментирали продукти – също много гореща тема с много налично съдържание.