Поклон пред пържените картофки!
Когато говорим за белгийска кухня, непременно се сещаме за пържени картофки. Картофките на лентички, изпържени в сгорещено олио или телешка мас, покориха кулинарния свят! В Белгия им се наслаждават под всякаква форма – понякога на по-дебели резенчета с майонеза, с хубава бира (друг белгийски специалитет, но за пиене), или в стил „street food“ („улична храна“) като чипс. Предпочитани са и като гарнитура, като например известната комбинация миди с пържени картофи. Подхождат си и с хубаво парче шунка, или дори ястие с богат сос. Сред най-разпространените белгийски рецепти са “карбонатна фламанда” (или просто карбонада) - телешка яхния и джинджифилов хляб, и традиционните кюфтенца от Лиеж със „заешки“ сос, който всъщност не включва заешко месо. Тази рецепта е лесна и много прилича на обикновени кюфтета (с яйца, галета, магданоз и лук на кубчета) задушени в сос със сироп от Лиеж, който е сладък, с вкус на кехлибар от редукция на ябълки и круши. Тази сладко-солена комбинация се съчетава чудесно с пържени картофи, сотирано брюкселско зеле, приготвени на пара аспержи или гювеч от цикория. Ако искате да съберете пържени картофи и зелени зеленчуци, защо не опитате пържени картофи от зелен фасул? Покрити с трохи от пармезан и приготвени във фурната, тези вкусни зелени фасулчета ще ви накарат да оближете пръстите си и дори децата ще поискат още.
Кишове за всеки вкус
Кишът - независимо дали с праз, свинска мас или сьомга - е често срещано ястие, както топло, така и студено. Солените пайове са част от основните рецепти на всяко белгийско семейство. Благодарение на лесните рецепти и вкусни резултати, кишът е толкова лесен за приготвяне, колкото и за ядене. Любимата ни рецепта със спанак и гъби дори не изисква чиния, защото поставяме пълнежа в тестото, което прави краищата по-хрупкави. Хубав трик за опростяване на готвенето!
Всичко завършва с гофрети
В белгийската кухня определено не липсват десерти. Сред традиционните рецепти са джинджифиловият хляб (особено около Коледа), бисквити със или без шоколад, като известните канелени бисквитки и, разбира се, гофрети - вкусна следобедна закуска или бърза хапка за подслаждане! Има два вида гофрети - белгийски гофрети, които са правоъгълни и плоски, а сместа е подобна на тази за палачинки. Другите са лиежски гофрети, приготвени от втасало тесто. Този специалитет се приготвя с поръсена захар, която се топи при готвене и придава на гофретата приятна карамелизирана обвивка, която е особено вкусна. Сервират се топли, поръсени с пудра захар и понякога със сметана.
Рецептите за белгийски гофрети са много, но ето и идея за любителите на морковените сладкиши. Мислили ли сте някога да добавите настъргани моркови с малко канела към тестото си за гофрети? Сигурни сме, че ще оцените тази рецепта за морковени гофрети, независимо дали ще им се насладите поотделно или с рохко сварени яйца за обяд!