По данни на INRA (Френския национален институт за агрономически изследвания), 17% от емисиите на парникови газове от храни идват от транспорта. Избирайки местни продукти, потребителите имат неоспоримо въздействие и помагат за намаляване на парниковите газове от доставки. Въпреки това, определението за местно производство може да варира: в рамките на областта, региона, на 100 км, или просто продукти от една и съща страна? Зад термина „местно производство“ стоят различни разбирания в зависимост от това къде живеете и колко сурова е зимата – тъй като това се отразява на качеството на плодовете и зеленчуците, до които имате достъп. Освен това има тропически продукти, които е трудно да се консумират на местно ниво: чай, кафе, подправки, шоколад... Всички те идват отдалеч. Те се наричат „изключенията на Марко Поло“: в тези случаи предпочитайте продуктите, които пътуват с лодка, или се опитайте да се забавлявате, като ги вземете от мястото, на което се отглеждат естествено. За да намалите „изключенията на Марко Поло“ може да си направите запарка вместо чай, „кафе“ от цикория или чай от печен ечемик. Тези промени са достатъчно, за да внесе разнообразие по благоприятен начин за околната среда!
Други дистрибуционни маршрутиИма супермаркети, които се опитват да доставят от производители, които са най-близо до тях. Местните производители също предпочитат по-кратък маршрут, намалявайки колкото е възможно повече броя на посредниците.Това може да бъде директна продажба (на бизнес), продажба на организации, които се занимават с подпомагане на селското земеделие, или продажба на пазар (уверете се, че имате работа директно с производител, а не с препродавач), както и магазини на производители. Всички печелят!
Зареждайте веднъж годишноИзборът да ядете само сезонни плодове и зеленчуци означава да знаете как да ги съхранявате извън сезон, за да им се наслаждавате целогодишно! През целия сезон производството може да бъде особено плодотворно: ябълки, превърнати в ябълково пюре; домати, задушени в сосове и затворени в буркани; конфитюри, когато плодовете са узрели... Попитайте местния производител, за да разберете кога продуктите ще узреят, за да имате винаги перфектни консервирани и замразени плодове и зеленчуци. В пика на своето качество и вкус, сезонните продукти са изключително свежи, което ги прави още по-вкусни. Това обяснява броя на предприятията за преобразуване (за консервирани или замразени стоки) около селскостопански обекти и производители за най-добро запазване на продуктите в своя пик. Благодарение на интензивото обиране на реколтата, можем да им се наслаждаваме през цялата година.