Пластмасовите сламки за еднократна употреба са истински екологичен кошмар. Всъщност те бяха забранени от Европейския съюз през 2021 г. Представяме ви 4 растителни и екологични алтернативи, за да продължите да отпивате от любимите си напитки без отпадъци и да използвате сламки, както правехме като деца. Сламки... от слама?

Преди да се появят индустриалните хартиени и пластмасови сламки са били използвани стръкове слама! Няколко производители дори ги връщат на мода с естествени пшенични или ръжени сламки, които лесно се рециклират. Подходящи са както за топли, така и за студени напитки и не омекват при контакт с течности.

Бамбукови или тръстикови сламки

Бамбукът е на мода. Дори да не може да се превърне в извити или сгъваеми сламки, бамбукът може да се използва за многократна употреба, не оставя отпадъци, здрав е и има приятен вид. Тъй като дървото е много устойчиво, то се адаптира както към студени, така и към топли напитки и не придава никакъв вкус на напитката. Тръстиковите сламки наподобяват качествата на бамбуковите и също така са разградими.

Сламки от тръстикова захар

Има сламки, изработени от влакна от захарна тръстика – това е чудесен пример за повторно използване на селскостопански отпадъци. Този вид сламки са рециклируеми и биоразградими и издържат добре на температури до 50°C. Черешката на тортата: те се разлагат и частично се превръщат в аминокиселини, подхранващи почвата!

Кухи спагети

Наистина! Няма нужда да търсите усилено: решението често е в супермаркета… или в италианското магазинче! Дълги, кръгли и кухи ziti – типични за Южна Италия – са идеални за заместване на пластмасови сламки в студена напитка. Достатъчно здрави и достатъчно плътни, за да не омекнат, те са не само екологични, но и икономични. Използвайте ги в коктейл, за да пресъздадете италианския дух.