Широко приетата последователност на сервиране на ястия по време на парти е следната: предястия, супа, риба, месо, сирене и десерти. Разбира се, броят на ястията не е фиксиран или задължителен, зависи колко храна ще приготвим. Най-добре е да сервираме четири или пет ястия, а по време на кратки партита, ограничете броя до три. Когато решим да правим парти у дома, трябва да помним няколко правила. Предястията трябва да са на масата, преди гостите да са пристигнали в столовата. Освен това домакинята сервира супата и ястието с месо, а домакинът отговаря за приборите, соса и салатите. Редът, по който сервираме ястията на нашите гости, говори много за нашите маниери. Когато сервираме ястия, винаги трябва да започваме с най-възрастните гости (първо жените), а ние като домакини сме последни. Сервираните ястия не трябва да се подават директно от ръката ви. Почти всички ястия се сервират от дясната страна на госта. По същия начин пълним чашите с вино или вода. Изборът на питиета и сервирането им са задача на домакина. Наливането в чашите започва от жените, а след това се пълнят и чашите на мъжете.
Насладете се на партито си и научете повече на: