Последователност при сервиране на ястията:
- аперитив
- предястие
- супа
- рибно ястие
- ястие с месо
- видове сирена
- десерт и кафе
- Всички прибори се поставят в реда на употреба - първият прибор трябва да е най-далеч от чинията.
- Ножовете трябва да са поставени в дясната част на чинията с острието на ножа към чинията.
- Лъжиците се поставят от дясната част на чинията отдясно на ножовете.
- Вилиците се поставят от лявата част на чинията в реда на използване.
- Ако салатата се сервира с основното ястие или вилицата за салата ще се използва за десерта, трябва да се постави от дясната страна на вилица за основно ястие, близо до чинията.
- Десертната виличка и лъжичка могат да се поставят над чинията ( това е по Европейски стил ). Дръжката на лъжичката сочи надясно и се поставя над виличката. Дръжката на виличката сочи наляво.