Зеленчуци – как да ги готвим Зеленчуците са жизнено важни за всяка здравословна диета. Най-добрият начин да получим всички витамини и здравословни хранителни вещества, които те съдържат, е да ги консумираме сурови. Тъй като има хора, които просто не ги обичат така, трябва да помислим как да готвим зеленчуците, за да запазим витамините в тях. Избягвайте да накисвате зеленчуците, просто ги изплаквайте преди употреба. Да ги режете на малки парченца също не е добра идея.

Миенето и рязането трябва да стане, когато сте готови да ги използвате, не по-рано. Най-лошото нещо, което можете да направите, е да пържите зеленчуци. Това ще доведе до загуба на всичките им ценни хранителни вещества. Алтернатива на пърженето е печенето или приготвянето на скара, въпреки че има и по-добри начини, ако сте загрижени за витамините. Един от тях е да ги готвим в микровълнова печка. Този метод на приготвяне на зеленчуци е добър, тъй като е бърз и не води до значителна загуба на хранителни вещества. Ако решите да задушавате зеленчуци, не бива да използвате много вода. Друга опция е готвене под налягане. Това е много бърз и ефективен начин и помага за запазването на хранителните вещества и цвета.