Цветът на зеленчуците и плодовете се свързва с определени вещества, които влияят не само на цвета на продукта, но и на неговите ползи за здравето. Разнообразието на консумираните плодове и зеленчуци осигурява доставянето на всички ценни хранителни вещества, от които се нуждаят нашите тела. Прилагането на „цветната чиния” се фокусира върху приготвянето на хранителни ястия и придава интересен и привлекателен външен вид на вашите ястия. Винаги трябва да има място за следните компоненти: Червеното е цветът на жизнеността, помага при емоционални проблеми, като лекува ленивостта и умората. Червеният цвят означава „богатство на минерали”. Отсъствието му от диетата може да доведе до анемия или замаяност. Оранжевото е цветът на оптимизма, лекува тъгата и насърчава промяната. Липсата му означава запек и скованост на ставите. Зеленото повишава физическата издръжливост, чисти и детоксикира тялото, което води до загуба на тегло и предотвратява пристъпите на паника. Зеленият цвят е естествено богат на витамини и минерали. Освен това той има положителен ефект върху имунната система, предпазва от рак, подобрява структурата на кожата и забавя стареенето. Лилавото е най-малко популярния цвят в ежедневната диета. Той носи мир, отпускане, подобрява концентрацията и спомага за стимулиране на мозъка. Консумирането на лилава храна отпуска тялото ви, както и ума ви, като по този начин предпазва от сърдечни удари.