Знаеме, че то може да ви каже бъдещето, да освежи хладилника или да отпуши каналите, но утайката от кафе може да се използва и като естествен тор. Всъщност тя съдържа азот, фосфат и калий. Предварително изсушена и смесена със земята в малки количества, тя е особено подходяща за разсад.
2. Яйчени черупкиИзсушени и натрошени, яйчени черупки – сурови или варени – се вграждат върху повърхността на земята, за да донесат минерали в почвата, включително калций. Любителите на доматите често го поставят на дъното на дупките за растенията, за да предотвратят некроза на върха или „гниене на края на цветовете“ (в този случай е по-добре да ги превърнете в прах, за да оптимизирате тяхната ефективност).
3. Бананови кориПълни с калий и други полезни за зеленчуковата градина вещества, банановите кори – идеално органични – могат да се добавят към „лакомите“ зеленчуци (домати, патладжани, тиквички...) при засаждането им те ги подхранват, докато се разлагат. Запарени във вода в продължение на една седмица, те могат да се използват и за обогатяване на водата, използвана за поливане на растения. Те също са чудесни за зимно мулчиране в малки зеленчукови градини, тъй като предпазват от листни въшки.
4. Използвани пакетчета чайПоставени върху почвата, те действат като торове за растенията и хранят червеите, като предпазват от някои насекоми, които не харесват миризмата им. Всъщност те дори могат да заменят набъбналите глинени мъниста на дъното на саксиите като дренажен слой.
5. ПепелИ накрая, ако имате камина или барбекю, пазете пепелта от естествено необработено дърво. Те са богати на калций, поташ, силициев диоксид и магнезий. Трябва само да ги добавите – след като изстинат – на дъното на разсада от зеленчуци и ягоди, за да се чувстват като у дома си. Внимавайте да не прекалите с пепелта, за да избегнете нарушаване на баланса на почвата и увреждане на растенията!