1. Съкровища за здравето
Много научни изследвания показват изключително положителния ефект от консумирането на бобови култури има върху здравето. Бобовите култури съдържат богат набон от витамини от група В, желязо, мед, магнезий, манган, цинк, фосфор, както и фибри, въглехидрати и протеини. Те биха могли да подпомогнат борбата с наднорменото тегло, затлъстяването и предотвратяване на диабет тип 2.
2. Богати на сложни въглехидрати...
Бобовите култури са богати на сложни въглехидрати и фибри, заради което се усвояват бавно и носят усещане за ситост! Със слабото си глекимично натоварване, те носят устойчива енергия. Доказано е, че редовната им консумация допринася за понижаване нивото на общия холестерол и сърдечно-съдовия риск*.
*Източници: Bazzano LA, Thompson AM, Tees MT и др., „Консумацията на бобови растения без соя понижава нивата на холестерола: мета-анализ на рандомизирани контролирани проучвания“, Nutr Metab Cardiovasc Dis, 2011 Abeysekara S., Chilibeck PD, Vatanparast H., et. al., „Диета, основана на бобови култури, е ефективна за намаляване на общия и LDL-холестерол при възрастни хора“, Br J Nutr, 2012
3... да не забравяме и протеините
Съдържащи над 5% до 10% протеини (5,6 до 10,2 г за порция от 100 г варени бобови култури*, без соя), бобовите култури вървят ръка за ръка с балансираната диета. Протеините, които съдържат, са различни от тези на месото – те са богати на лизин и бедни на сярни аминокиселини. Добрата новина е, че зърнените храни (пшеница, ориз...) съдържат това, което липсва в бобовите растения. Комбинирайки ги в един и същи ден или хранене, ние получаваме протеини с добро хранително качество. Боб и ориз, леща и паста, грис и нахут са все печеливши дуети!
*Източник: CIQA
4. Добри за почвата и околната среда…
Бобовите култури са естествен зелен наторител, защото улавят азота във въздуха (основен елемент за растежа на растенията) и го въвеждат отново в почвата, което от своя страна я наторява по естествен начин... и е от полза за последващата култура. По този начин те намаляват емисиите на парникови газове (ограничават нуждата от синтетични минерални торове) и спомагат за запазването на биоразнообразието.
5... и вкусни в чинията!
Консумирани по целия свят, те позволяват приготвянето на разнообразни ястия: ливански фалафел, текс-мекс чили кон карне, сотиран ориз с леща... Известни с ниските си цени, бобовите култури позволяват да се яде на растителна основа с повече баланс. И за да спечелим малко време, ние ги намираме лесно в готови за употреба консерви, което спестява време за накисване и готвене – процеси, които могат да бъдат много времеемки.