Запознайте се с нашата селекция: 3 празнични рецепти, без месо и пълни с вкус, които да добавите към празничното меню. Вкусни и оригинални ястия, с които да разнообразите обичайните гарнитури като картофено пюре от трюфели или известната коледна пуйка.
Зеленчуците също могат да са забавни и вкусни! Обещаваме, че тези рецепти ще се превърнат в черешката на тортата!
1. Морковени скалички с кокос
Ммм, хапки от кокос и моркови - щипка иновация в допълнение на менюто! Тази рецепта е достойна за велики готвачи и може да и се насладите като предястие или със салата. Едно нещо е сигурно: тези малки кокосово-морковени скалички ще оставят гостите ви приятно изненадани! Прочетете рецептата за по-малко от 5 минути и се убедете колко е лесно да добавяте зеленчуци към празничните си ястия!
Продукти:
200 гр. кокосови стърготини
100 гр. настъргани моркови
75 гр. захар или кокосова захар (може и по-малко, ако предпочитате)
4 белтъка
канела, джинджифил, индийско орехче или подправки за меденки на вкус
1 щипка сол
Как да приготвите:
Стъпка 1. Загрейте предварително фурната на 170°. В купа смесете подправките и кокосовите стърготини. Добавете настърганите моркови, захар, сол и белтъци.
Стъпка 2. Поставете хартия за печене в тавата и сложете около 20 чаени лъжички от получената смес. Оформете на малки топчета.
Стъпка 3. Сложете тавата във фурната и печете за около 15-20 минути, или докато не покафенеят. Оставете ги да се охладят преди да опитате. Съхранявайте в метална кутия за максимум 5 дни.
Малка тайна за по-гурме вкус: може да направите чуден сос от крема сирене и фини билки, идеален за дип към скаличките!
2. Коледен венец - гурме рецепта, която със сигурност ще спечели названието “Черешката на тортата” на празничната трапеза
По това време на годината коледните венци се появяват навсякъде. Един начин да разнообразите коледния венец е да направите такъв за трапезата, пълнен със спанак и гъби. Наистина, коледният венец може да се появи и... в чинията ви! Като основно ястие с всички салати по ваш избор, като гарнитура или предястие, тази празнично рецепта е толкова вкусна, колкото и красива!
Продукти:
250 гр. сирене рикота
250 гр. гъби - пресни или консервирани на Bonduelle
300 гр. пресен спанак или замразен на Bonduelle
50 гр. шамфъстък
50 гр. червени боровинки.
400 гр. тесто за пай
1 яйце
прясно мляко
1 лук
сол, пипер
Как да приготвите:
Стъпка 1: Започнете с гарнитурата. Нарежете 1 глава лук и отделете 300 гр. спанак – пресен или замразен на Bonduelle.
Стъпка 2: Нарежете на ситно гъбите. Задушете ги с лука в тиган. Добавете спанака, солта, черния пипер и оставете на тигана за 5 минути. Отцедете, ако е необходимо.
Стъпка 3: Смесете зеленчуците с 250 гр. рикота, 50 гр. шамфъстък и 50 гр. червени боровинки.
Стъпка 4: Разстелете тестото, нарежете на 7 големи квадрата и ги подредете в кръг върху тава за печене.
Стъпка 5: Поставете малко от зеленчуковата плънка в средата на всеки квадрат, след което затворете тестото, като сгънете всеки от четирите ъгъла навътре към средата на квадрата. Намажете с един разбит жълтък в малко мляко.
Стъпка 6: Гответе на 180°C. Украсете с копър преди сервиране и не забравяйте да споделите ястието!
3. Пълнени картофи със спанак и горгонзола
Кой каза, че картофите нямат място на коледната трапеза? Доказваме ви, че грешите, ако досега сте ги избягвали, с тази вкусна рецепта за пълнени картофи. Сбогувайте се с картофеното пюре или запеканка. Приветствайте нашата бърза и лесна рецепта: пълнени картофи със спанак и горгонзола! Това ястие ще допълни перфектно вашето месно или рибно меню. Тъй като често срещаме пържени картофи и картофено пюре, може би е време да се поглезите с една от нашите гарнитури, 100% гурме и балансирано.
Продукти:
4 големи картофа
120 гр. сметана
200 гр. горгонзола или друго синьо сирене по избор
30 гр. масло
200 гр. бейби спанак от Bonduelle
фина сол, смлян черен пипер
Как да приготвите:
Стъпка 1: Загрейте фурната на 200°C. Измийте хубаво картофите. Набодете ги с вилица и ги поставете върху тава за печене. Сложете ги във фурната за 1 час, докато се изпекат.
Стъпка 2: След като се изпекат, извадете ги от фурната и нарежете на две половини по дължина; отстранете вътрешността с лъжица, като внимавате да не нараните целостта на картофа.
Стъпка 3: Смесете вътрешността на картофа, която извадихте в предишната стъпка, със сметана, горгонзола, сол и черен пипер.
Стъпка 4: Разтопете маслото в тиган. Добавете бейби спанак, сол и черен пипер. Оставете да се готви за 1 минута, докато листата омекнат. Отцедете ги и ги нарежете.
Стъпка 5: Добавете спанака към картофената смес и разбъркайте. Сложете плънката в издълбаните картофи. Върнете вече пълните картофи във фурната за 15 минути, докато горната част се запече.
Стъпка 6: Сервирайте със салата от бейби спанак.
За разнообразие може да замените картофите с тиква!
Както видяхте, приготвянето на празничната трапеза не е голяма философия. Показахме нашата собствена философия и идеи, за да ви помогнем да прекарате една по-сладка Коледа. Всичко зависи от вас... а сега, бързо към кухнята!