Рецепти, богати на зеленчуци
Ако има един продукт, който е незаменим в унгарската кухня, това са зеленчуците! Лук, зеле, домати, картофи и, разбира се, чушки - всички те част от вкусни яхнии. Най-популярната подправка в Унгария е паприката – вид чушка на прах, която може да бъде сладка или лютива. Паприката може да бъде също така и леко опушена, което добавя богат вкус, особено в супите и традиционните ястия. Подправката е още съставка в körözött - вкусна пикантна разядка от прясно сирене, приготвена с кимион; тази рецепта може да се сервира като предястие и се маже върху хляб. За разнообразие бихме могли да го ядем и с tócsni, малки картофени хапки (подобни на картофени палачинки), наричани още „lapcsánka“ на унгарски: любимо местно ястие, което има около 30 различни имена! Рецептата има много вариации, като например със замразен грах и се сервира със заквасена сметана, доматен сос или всякакъв друг дипове или разядки, които ви харесват. Нашата версия е с пюре от грах и ще ви помогне да я приготвите за миг!
Поклон пред кюфтетата!
Често срещани в централноевропейската кухня, кюфтетата (наречени „fasirt“) могат да се приготвят със свинско или говеждо месо, с добавени към сместа яйца и хляб, накиснат във вода и подправки, включително паприка. Запържени в тиган, тези вкусни малки кюфтета са чудесен топинг за főzelék - задушена зеленчукова яхния, подобна на гъста супа, или с паста. За вегетарианска версия, червеният боб е чудесна основа, както сме направили с нашите кюфтенца с червен боб и гъби.
Насищане с пълнено зеле!
В Европа често срещаме едни и същи ястия в различен вариант и пълненото зеле е едно от тях. Франция има своя версия, както и всички източноевропейски страни. Рецептата за töltött káposzta (подобно на яхния със сарми) датира от 1695 г. и традицията никога не е свършвала! Ястието е идеално за големи вечери и дори, когато остане допълнително може лесно да се затопли отново. Това го прави идеално за големи вечери, поради което често се приготвя по време на коледните празници. Най-често срещаната плънка включва свинска кайма, ориз, кисело зеле и яйца. Тази унгарска рецепта се сервира и с малко заквасена сметана. Нашата рецепта за пълнено зеле в стил „лазаня“ ще ви съблазни с бързото приготвяне!
А нещо сладко?
Унгарската кухня е богата на рецепти за десерти. Разбира се, има популярни десерти като чийзкейк, но и други сладкиши със сливи, череши, ябълки и орехи. Унгарските десерти са известни с това, че са рафинирани. Най-добрата и лесна рецепта за унгарски десерт? Палачинките, които наричат „palacsinta“. Gundel palacsinta са овкусени с ром и портокалова кора. В унгарската кухня ще откриете още и шоколадови торти като Dobos torta - унгарски специалитет, който трябва да опитате поне веднъж! И преди да започнете да ядете, не забравяйте да кажете „Jó étvágyat!“ – „Добър апетит!“.