Свинското е неразделна част от немската кухня. Освен в т.нар. “eisbein” (маринована шунка от свинско краче), свинското присъства в кюфтета, мезета и най-често в наденички. Независимо дали става въпрос за говежди или телешки наденички (пушени или не), можем да им се наслаждаваме сварени или на скара. Могат да се сервират с картофена салата, горчица, всякакъв вид салата ... или просто с хляб! А наденица + хляб е ... хотдог, естествено! Това ястие за бързо хранене е родено във Франкфурт, преди да стане известно по целия свят.
“Currywurst” е един от най-известните кулинарни специалитети, роден в Берлин през 1949 г. Ястието представлява сварена наденичка, полята с доматен сос с къри. Въпреки че изглежда като наденица в хляб, товa не е хотдог. Именно заради гарнитурата от доматен сос и къри идва и името “currywurst”. Скоро това бързо хапване се превръща в универсална немска закуска за всяко време. Наличието на растителни алтернативи на наденички винаги е добре дошло, особено в страна, в която около 10% от населението споделя, че са вегетарианци. Ако искате да се насладите на вкуса на апетитни немски наденички без месо – опитайте хотдог с морков. Алтернативата без хляб е поднасяне в чиния с яйца, лук, сирене по избор и каквото още обичате!
2. Да живее пастата!Историята знае, че немската кухня използва много зеле и картофи, които ще откриете в ястия като “grünkohl” (разпространено ястие с наденица, картофи и кейл, което също се среща в скандинавските страни и Дания с различни имена). Традиционните рецепти най-често се готвят у дома и се споделят със семейството, отколкото в ресторанти. Важността на традиционната немска кухня намаля с времето, докато италианските ястия успяха да се харесат на много германци. Днес пастата е неразделна част от кухнята на много немски семейства. Има и традиционна рецепта с яйчени нудли, която е доста често срещана и позволява развитието на други кулинарни специалитети! Независимо дали с гъби, пиле и сметана, или под формата на лазаня, паста не се яде без сос! Цяла Германия прие пастата като част от своята кухня и добави щедра гарнитура от зеленчуци, месо, сирене, различни сосове, със или без зехтин.
3. А за десерт?Всеки немски регион има любим сладкиш, който често се хапва по време на следобедната закуска „Kaf-fee-Zeit“ с чаша чай или кафе. Типичната немска закуска често се състои от парче плодов пай (горски плодове, сливи, ябълки, круши - в зависимост от сезона) или торта с крек “тортата на Шварцвалд” (schwarzwälder kirschtorte на немски). Тя представлява основа от какаов пандишпан, гарниран с бита сметана и диви вишни, наричани „Kirsch“. Тази торта е един от най-известните десерти в страната... но има и много други! “Тортата на Шварцвалд” има същите цветове като традиционното облекло от района на Шварцвалд със своите запленяващи цветове от черно, червено и бяло. Ето че вече говором и за сладката страна на немска гастрономия!