¡Hola! Хайде да отскочим до Испания за кулинарно пътуване през традиционните им рецепти… и някои с по-различен прочит. Тъй като регоините имат свои собствени специалитети, испанската кухня винаги има по нещо за всеки!

Зеленчуци и бобови култури

Слънчевите лъчи, галещи Иберийския полуостров, правят земята изключително благословена за отглеждане на зеленчуци. Чушки, домати и краставици растат в изобилие, което проправя и път за присъствието им в много ястия из цяла Испания. Най-известното ястие, разбира се, е гаспачото с произход от южна Испания, а по-конкретно Андалусия. Гаспачото действа освежаващо при високи температури и е винаги подправено с чесън и зехтин. Супата е известна още от 8-ми век и е била преди всичко ястие на народа от нисша и средна класа, преди да стане част от кухнята на хората от по-висша класа. Гаспачото е една от основите рецепти в испанската гастрономия и е доста лесно за приготвяне. Обикновено се използва чушка, домат и краставица, а може да се направи със зелени зеленчуци… или с бадеми: всеки с предпочитанията си!

Нахут, леща или бял боб също са в основата на много рецепти от Иберийския полуостров. Бобовите култури често присъстват в менюто. Един пример е бобената яхния – „Fabada Asturiana“, която мнозина сравняват с френската бобеня яхния “Cassoulet”. Освен боб, в тази испанска рецепта може да се добавят свинско, кървавица или чоризо. Заслужава си да се опита! Ястието може да се приготви със спакан, задушен лук или като гъста супа в зависимост от региона.

Паеля, писто и тортила

Други от най-известните специалитети много често съдържат месо. Има традиционно „cocido” от Мадрид (косидо мадриленьо), приличащо на френското „pot-au-feu“, гарнирано с пилешко месо, кървавица, чоризо и нахут, задушени в богат бульон. Сред другите популярни испански ястия е паелята. С произход Валенсия, ястието се приготвя със заешко, докато на атлантическото крайбрежие паелята е с морски дарове и риба. Оризът за ястието винаги е сорт “бомба”, който абсорбира овкусен бульон с подправки и шафран, докато се вари. Най-доброто обаче е на дъното на съда, където се заформя тънък слой карамелизиран ориз, начерен “socarat” и е ценна част от ястието!

 Сред другите типични специалитети е тортилата, заемаща специално място в сърцата на испанците. Приготвена с картофи, лук и яйца, това традиционно ястие е вкусно както топло, така и студено. Просто трябва да овладеете рецептата и да не пестите зехтина. Като говорим за зехтин, пържените яйца също са известна гарнитура в много ястия, като например писто. Определяно като братовчед на френското рататуи, това зеленчуково ястие от региона Манча се похапва с филия хляб и понякога с пържено яйце. Защо не пробвате да го направите на водна баня във фурната за по-лек вариант на ястието?

Задължителните тапаси

Най-големият символ на испанската кухня остават тапасите, които заемат своето емблематично място между предястие и основно. Тапасите са перфектни да им се насладите с приятели или в ресторант. Тези малки хапки са се превърнали в начин на живот. Можете да се насладите на малки порции от всякакви испански ястия и други кулинарни специалитети: колбаси, сирене, крокети, маринована аншоа, пататас бравас, салами, маслини... В региона Галисия имат емпанади – типично ястие, представляващо пълнени тестени изделия, които не трябва да се бъркат с емпаданите от Южна Америка. Произходът им обаче е един и същ: “empanadar” означава „заобиколен от тесто за хляб“. Опитайте тези царевични емпанади, идеални за добавяне към вашия списък с любими тапаси. И както казват в Испания: Buen provecho!