Полските рецепти почитат зимните зеленчуци. Прясно или ферментирало зеле например, се използва в „bigos“ (ястие, сравнимо с киселото зеле), но също така и за приготвяне на вкусно пълнено зеле, наречено „goblaki“. Плънката е направена от свинско или телешко месо, ориз вместо стар хляб, яйца, и подправки, които се оформят като попиет в бланширани зелеви листа. Най-добрите рецепти за супи често съдържат зимни зеленчуци, а също - малко цвекло и спанак. „Barszcz” е иделаният пример: тази вкусна супа наподобява руския борш, богата на цвекло и има приятен остър вкус от ферментацията на някои съставки (като ръжено брашно) или добавките като лимонов сок или ябълков оцет в края на готвенето. Това е ястие, което често се сервира с гъби на Коледа. Картофите също са неизменна част от полската кухня, тъй като се срещат в цялата страна. Използват се в „plecki” (солени палачинки), но също и в „plenzé” (сладки палачинки). Те също могат да бъдат пълнени с месо или зеленчуци, като в тази рецепта за пълнени картофи със спанак и горгонзола - колкото красиви, толкова и вкусни!
Магията на пирогитеСред най-добрите полски ястия се нареждат пироги (в множествено число, защото как може да изядеш само една?!) - и има безброй разновидности на рецептата. Пирогите представляват големи пълнени равиоли със сравнително тънко тесто. Може да се сварят във вряща вода или да се изпържат. Пирогите могат да бъдат солени и сладки (пълнени с червени горски плодове или боровинки), като основно ястие или десерт. Руските пироги (или по-правилно „пирожки“) например се пълнят с картофи и сирене. Други са пълнени с гъби, телешко, свинско... Пирогите рядко се сервират с гарнитура... Често се съчетават с пържен лук, разтопено масло или сметана. Можете да ги хапвате дори и като лека закуска! Това малко полско удоволствие обаче изисква пипкава техника на приготвяне, за да ги направите у дома. В полските готварски книги също често срещаме зеленчукови банички, които са по-лесни за приготвяне и наподобяват палачинки с настъргани моркови и грах.
Какво има за десерт?Поляците определено имат с какво да се похвалят, когато става дума за десерт. В техните готварски книги ще откриете много рецепти за вкусни сладкиши. За закуска опитайте лимонови питки или сладкиши с мак! За Марди Гра имат специални палачинки (пълнени със сладко, мед или ябълков сос) и понички (обикновени или с ябълки - за всеки по нещо!). В полската кухня присъства и “sernik” - основната следобедна закуска. Тази рецепта представлява вкусна торта с кисело мляко, която често се сервира с плодове и хубава чаша чай или кафе. И накрая, цвеклото не е само в „barszcz”; добавено настъргано в тестото на шоколадова торта, то го подслажда и придава несравнима мекота. Най-оригиналната шоколадова торта, която Полша може да предложи!