Операция "Детокс" започна! Надяваме сте да сте изкарали празниците добре. Сигурно са присъствали много шоколадови сладки, хапки със сьомга, алкохол, и ястия със сос... Всички те са част от коледната ни трапеза за най-голямо удоволствие. Сега е моментът да се върнем към добрите си навици и здравословното, разнообразно и балансирано хранене. Знаем, че не е толкова просто, но сме тук, за да помогнем. Да започнем успешен детокс! Ще споделим най-добрите си съвети за бързо връщане във форма. Но първо, нека започнем с най-важната част: хидратацията. Избягвайте сладките напитки. Първият ни съвет е да пиете вода: хладка, топла или студена, както я обичате. Водата има детоксикиращи свойства, независимо дали е в запарка или с малко зелен, или черен чай. Това ще позволи на тялото ви да работи в най-добрия си ритъм.

Детоксикацията не свършва дотук. Открийте 3 страхотни рецепти, които да изпробвате през годината за добро начало.

Както се казва: здрав дух в здраво тяло!

1- Детоксикираща поке купа с тофу

Тъй като удоволствието е свързано със здравето, опитайте нашето ястие с тофу! Тази лесна рецепта е пълна с пресни и цветни зеленчуци! Със сигурност ще съблазни вкусовите ви рецептори и ще събуди стомаха ви. Вегетарианското ястие е толкова красиво, колкото и вкусно, и ще помогне да се пречистите от всички натрупани токсини в края на годината. Рецептата е и страхотен повод да откриете ново вкусно ястие от хавайската кухня!

Продукти:

300 г варен ориз (най-добре ориз за суши)

120 г настъргани моркови в сицилиански лимон

120 г салата от червено зеле

60 г едамаме

200 г обикновено или пушено тофу

2 супени лъжици соев сос

сок от ½ лимон

2 супени лъжици сусам

малко олио (зехтин, сусамово или слънчогледово олио)

Как да приготвите:

Стъпка 1.Нарежете тофуто на кубчета. Сложете го в купа със соевия сос, лимоновия сок и 1 супена лъжица сусам. Оставете да се маринова, докато приготвите останалото.

Стъпка 2. Разстелете ориза в две купички. Сложете настърганите моркови и червеното зеле, а след това добавете едамаме.

Стъпка 3. Изцедете тофуто от маринатата. Загрейте олиото в тиган с незалепващо покритие.

Стъпка 4. Сложете тофуто в тигана и запържете в олиото, като често разклащате тигана.

Стъпка 5. Разделете запържените кубчета тофу в двете купи. Овкусете с 2 супени лъжици от маринатата (Стъпка 1), поръсете с останалите сусамови семена и сервирайте.

Псст… знаете ли, че черната ряпа е царят на детоксикацията? Хапвайте по малко по време на своя детокс.

2- Крем супа с къри и агнешка салата

Плодовете и зеленчуците са наши приятели. Сега е ред на агнешката салата да се завърне с многобройните си предимства. Какво ще кажете за супа от агнешка салата? Оригинално, нали? И да, наистина може да направите супа от салата. Опитайте нашата рецепта за вкусна крем супа с ниско съдържание на мазнини и захари, и пълна с витамини. Идеална за студената зима! 

Продукти (за 4 души)

2 картофа или 150 г тиквички

1 глава лук

200 г агнешка маруля

1 литър зеленчуков бульон

100 мл заквасена сметана

къри

зехтин

сол и пипер

Как да приготвите:

Стъпка 1. Запържете нарязания лук и картофите в малко зехтин. За още по-лека рецепта заменете картофите с тиквички, ако са в сезон; замразени тиквички също могат да се включат в рецептата.

Стъпка 2. Добавете 200 г агнешка салата и я залейте със зеленчуковия бульон. Оставете да къкри за 20 минути.

Стъпка 3. Смесете с 1 с.л. къри (повече или по-малко на вкус) и 100 мл сметана, добавете сол, черен пипер и хапнете, докато е топла!

3- Киноа с рукола и гъби

Не можем да говорим за детокс, без да говорим за салата!

Писна ли ви от класическата салата с микс от зелени салати, ориз или паста? Опитайте да замените познатите съставки с киноа! Това дребно зърно ще съживи стомаха ви и ще допринесе за балансирано, свежо и засищащо ястие. Знаете ли, че киноата благоприятства здравословното храносмилане и ограничава престоя на токсините в червата? Това е рецепта, която съдържа различни здравословни храни и която трябва да стане ваш съюзник в мисията за детоксикация.

Нужни продукти (за 4 души)

250 г киноа

1 пакет рукола

250 г пресни гъби или консервирани на Bonduelle

250 г стриди гъби

700 мл зеленчуков бульон

1 глава лук

1 скилидка чесън

2 супени лъжици зехтин

фина сол и смлян черен пипер

Как да приготвите:

Стъпка 1. Изплакнете киноата в тънка цедка. Нарежете гъбите.

Стъпка 2. Отцедете гъбите, ако са консервирани. Обелете и нарежете лука и чесъна.

Стъпка 3. Запържете лука и чесъна в малко зехтин. Добавете гъбите и запържете за 3 минути. Добавете киноата и залейте с бульона.

Стъпка 4. Изчакайте да заври и оставете да се готви за 12 минути, като разбърквате от време на време. Опитайте и удължете готвенето с допълнителни 5 минути, ако е необходимо.

Стъпка 5. Смесете руколата с топлата киноа, добавете сол и черен пипер. Сервирайте.

Стъпка 6. Ако предпочитате да се насладите на рецептата като салата, оставете киноата да изстине, преди да смесите с руколата.