Този месец нашето кулинарно пътешествие ни отвежда до Франция. Дори и да мислите, че познавате традиционната френска кухня, различните региони винаги могат да предложат нещо ново или да разкрият забравени рецепти, които да модернизират тази историческа и традиционна кухня. Настанете се удобно, защото предстои да разгледаме най-добрите френски рецепти!

Телешкото - кралят в чинията

Месото е историческа част от традиционната френска кухня. Въпреки че по традиция на Великден се яде агнешки бут, най-често в менюто присъства телешко. „Pot-au-feu“ или „bœuf bourguignon“ са две емблематични френски ястия, които се варят, задушават и готвят на бавен огън за дълго време. Богато на месо (обикновено говеждо, но има и рецепти с телешко или карантия), „pot-au-feu“ събира в чинията и ароматни зимни зеленчуци като праз, целина, моркови, ряпа и картофи. А ако случайно не сте успели да се насладите на прясно „pot-au-feu“, може да приготвите вкусен овчарски пай с остатъците. Нареждате един ред кълцано месо, останало от „pot-au-feu“, покривате с вкусен слой картофено пюре, след което поръсвате с галета или настъргано сирене, преди да го оставите във фурната. Хрупкавата коричка е гарантирана, а топящото усещане в устата - обещано. Това ястие е страхотна класика, която е лесна за приготвяне. Рецептата е обичана както в традиционния си вид, така и с различни промени, като например вариант на “овчарски пай” от целина и моркови.

Ако искате бърза рецепта, тартарът от телешко месо (сурово) винаги е сполучлив, особено с гарнитура от пържени картофи.

Всичко е вкусно, когато има свинско

Много френски рецепти съдържат в себе си свинско месо. Сред продуктите често ще видим сурова или варена шунка, свинска мас, салам, пастет, кървавица и други продукти от свинско. Този вид месо може да се яде със задушен бял боб в гювеч, често с патешко конфи, също и в зелева яхния или киш Лорен – при тази рецепта свинската мас се комбинира идеално с мекотата на сметаната и яйцата. “Petit salé” (свинско и зеленчуци) с леща е традиционно френско ястие, което попада в категорията на лесните рецепти. Гозбата е издържала изпитанието на времето и още по-вкусна, когато към бульона се добави капка бяло вино, докато се готви. Креповете с шунка (солената добавка в палачинките не е престъпление!) са чудесен вариант за бързи ястия. Друг вариант са сандвичите в стил „Крок мадам“, с щедра порция сирене. Тези вкусни рецепти могат да се променят лесно: със или без сирене, със или без шунка, може да добавите и зеленчуци (моркови, тиквички или спанак), за да им вдъхнете нов живот.

Зеле, картофи и други зеленчуци

Френските рецепти почитат също и зеленчуците... често със сметана или сирене. Гювечите са страхотна класика във френската гастрономия: гювеч с цикория, гювеч с тиквички или гратен „Дофиноа” (с картофи). Тези традиционни френски рецепти са идеалното допълнение към печено пиле – лесна рецепта, подходяща за малки и големи поводи! Ако обичате зеленчуци в киш, пюре или в салата, може да ги използвате и в сладки рецепти като крамбъл и клафути. Ако черешовото клафути е невероятно на вкус, защо не опитате и соления вариант с праз и шунка.

И накрая, когато хубавите слънчеви дни се върнат - идва време за доматите от Прованс и вкусният рататуй от Южна Франция. Те са толкова добре известни с причина. Ако искате да имате ястие, пълно с вкусове - изчакайте доматите, тиквичките и патладжаните да са в пиковия си сезон през лятото. Тези семейни рецепти винаги връщат спомени!