Флекситарианец, вегетарианец или веган: когато се стремим да намалим или премахнем животинските продукти от диетата си, тези думи се използват често. Ето какво представляват различните хранителни диети... и няколко гурме предложения, за да започнете!

Значенията на всяка диета

Флекситарианската диета включва периодична консумация на месо, риба, млечни продукти, яйца и сирена... Ако повечето храни се припокриват с вегетарианската диета, то флекситарианската диета се фокусира повече върху качеството пред количеството и съдържа животински продукти само в редки случаи (хранене навън, вечеря с приятели).

Вегетарианската диета е богата на плодове и зеленчуци, зърнени храни, бобови растения, семена и ядки... Въпреки това, тя напълно премахва всякаква риба и месо. Някои животински продукти остават, като яйца, мед, мляко и млечни продукти. Тази диета съществува от векове и присъства в много страни като Индия поради религиозни причини.

Що се отнася до веганската диета, тя е 100% съставена от продукти на растителна основа и изключва всички животински продукти, независимо дали в храната или по-общо във всекидневните продукти. Без яйца, мед или млечни продукти, както и без кожа, вълна или восък за дрехи и козметика. Това е диета и начин на живот.

Тези различни диети могат са резултат от религиозни принципи, лични ценности (срещу животновъдството), за намаляване на въглеродния отпечатък (животновъдството е отговорно за 15% от емисиите на парникови газове според FAO), за благосъстоянието и здравето на човека (намаляване на потреблението животински продукти спомана за намаляване на консумацията на животински мазнини). Съществуват много и различни причини, които могат да бъдат екологични или лични.

Как изглежда всекидневието?

Много хора се страхуват от дефицити, свързани с вегетарианска диета. И все пак месото не е единствената храна с протеини и желязо! Консумирането на различни източници на растителни протеини включва и всички незаменими аминокиселини, съдържащи се в протеините. Поради това е важно да имате разнообразна диета, за да увеличите източниците на хранителни вещества. За растителни протеини се препоръчва комбиниране на зърнени и бобови растения през целия ден или в рамките на едно хранене: чили син карне и ориз, грис и нахут (в зеленчуков кус-кус), царевица и черен боб в такоси... Тези исторически съчетания присъстват в много основни хранителни продукти по целия свят. Що се отнася до дефицита на желязо, разликата идва от храненето: желязото в зеленчуците се усвоява по-малко от желязото в различните видове месо. Бобови растения, тофу, киноа и зърнени храни съдържат значително количество от него, което се усвоява по-лесно в комбинация с витамин С! Оттук идва и необходимостта да се ядат плодове (цитрусови плодове, киви, горски плодове...) и зеленчуци (например чушки, които са особено богати на витамин С и да не забравяме броколи): цветните салати и смутита с витамини винаги са добра идея.

Консумацията на яйца и млечни продукти намалява дефицита на витамин В12, присъстващ само в животинските продукти. Това е единственият витамин, за който веганите трябва да приемат добавки. Някои избират вегетарианска диета, за да намалят риска от заболявания (например сърдечно-съдови), като една от причините е по-високият прием на фибри и намален прием на животински мазнини в тази диета.

Хората на флекситарианска диета ядат много вегетариански и вегански ястия като фалафели или кюфтенца от леща, като по този начин увеличават консумацията на бобови растения и зеленчуци, грижейки се храненето си, за планетата и за здравето си. Това е повече от диета - това е начин да видите света.