Хранителни стойности в 100 г суровалабаш: 

27 калории, 1,70 гпротеин, 6,20 гвъглехидрати, 0,10 г мазнини

Алабашът съдържа каротин, натрий, калий, магнезий, калций, манган, желязо, мед, фосфор, хлор, йод и витамини: B1, B2, B6, C.

Антиоксиданти

Алабашът е богат на антиоксиданти и противоракови субстанции, благодарение на което неговата консумация има значение в борбата срещу рака. Най-ценните съставки се съдържат в младите листа.

Алабашът като ястие

Алабашът има деликатен, сладък вкус, може да се консумира суров, нарязан на парчета, да се добавя към салати, вкусен е варен и задушен, а също така пълнен с месо или риба.

Алабаш за деца

Алабашът е зеленчук богат на минерални соли и витамини, вкусен и неалергизиращ, затова се препоръчва при храненето на малки деца .

Открийте списъците със зеленчуците ни

12 Зеленчуци на 60
Вижте всички зеленчуци

Нашите рецепти

Лесна
Средна
Трудна
< 15 Мин
15 - 45 Мин
45 m и +
  • Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Рецепта за дип от тахин – паста от сусамени семена с чесън и лимонов сок. Дип от тахин - това е много известен сос използван в кухнята на арабските страни. Tахинът е сусамена паста, която е използвана като добавка към салати и бульони. При смесването й със счукан чесън, лимонов сок и вода се получава вкусен сос за салати и варени зеленчуци, риби, кебап, а също така и други ястия от арабската кухня.

  • Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Рецепта за дип от хумус с нахут, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите,докато чакат основното ястие. Може да се приготви до 3 дни преди сервиране, при условие, че се държи в хладилник. Да се сервира със стайна температура.

  • Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес – много известни в Аржентина бисквити, пълнени с дулче де лече (млечен карамел, тофу) или конфитюр, може да бъдат поръсени с пудра захар или поляти с черен или бял шоколад.

Вижте още рецепти