От полето до чинията
От полето до чинията: експертен производствен канал, основан на градените с години познания на земеделските производители и агрономическия опит на Bonduelle.
Необходима е добре изпитана организация и най-съвременна експертиза, за да се гарантира, че потребителите могат да се насладят на висококачествени зеленчуци, отгледани с внимание и събрани при максимална зрялост.
От полето до чинията: Групата Bonduelle е разработила експертен производствен канал, който от години работи за разработване на растително производство, все повече зачитащо околната среда и нейните хора.
Експертиза от началото до края
Въпреки че всеки има своя собствена роля, очаквания и ограничения в производствения цикъл, предизвикателството е споделено. Целта е в крайна сметка да се изхранят девет милиарда души, като същевременно се защитят почвата, хората, които я отглеждат, продуктите и потребителите.
Агро-индустриалният модел на Bonduelle е сполучлив и чист триъгълник. Той е от полза за земеделските партньори, които получават подкрепа и агрономически опит от групата Bonduelle, чрез доставката по своите обекти на качествени зеленчуци, отговарящи на много строг набор от спецификации, а също и за крайния потребител, който може да се наслаждава на висококачествени зеленчуци през цялата година.
В момента Bonduelle Group обработва близо 128 000 хектара земя по целия свят и работи с 3100 фермерски партньори, 1500 от които са във Франция. Нейният опит, агрономическите ѝ познания и опитът ѝ в техниките за отглеждане на култури, придобити в продължение на десетилетия, ѝ позволяват да подпомага своите партньори при прилагането на алтернативни земеделски практики. Примерите включват лента фреза, която се използва в Русия, покривало за растения, механично плевене, мониторинг на парцела с дрон, за да напоява точно необходимото количество, където е необходимо, и др.
Това споделяне на опит спомага за развитие на утвърдените практики чрез съчетаване на добивите с опазването на ресурсите.
Най-модерното агрономическо ноу-хау
Агрономическият отдел, разработен от групата Bonduelle от самото начало, предоставя техническа подкрепа на земеделските производители. Отделът има над 260 експерти, инженери и техници (полеви надзорници, надзорници на отглеждането), от които 160 могат да бъдат забелязани в полетата ежедневно.
Тази организация ни дава възможност да поддържаме близък контакт с нашите земеделски партньори, за да им помогнем, когато е необходимо, от засаждането до прибирането на реколтата. Този експертен опит отговаря и на нуждите на много точен промишлен график, който е концентриран само за няколко седмици и се състои в непрекъснатото снабдяване на преработвателните предприятия със зрели, сезонни зеленчуци по време на периодите на прибиране на реколтата.
Надзорният орган на място: експертен ежедневен партньор на земеделските стопани
Винсен Дюпир - Инспектор на полето, Северна Пикардия
Зеленчуците, отглеждани на полето, изискват много техническо отглеждане, а земеделските стопани се нуждаят от голямо количество ноу-хау. Нашата роля е да им помогнем с техните култури, като предоставим нашия агрономически опит, за да им съдействаме да произвеждат качествени зеленчуци, отглеждани по отговорен начин и събрани в зряла възраст. Зеленчуците остават в пиковата си зрялост само за няколко часа!
Ние наблюдаваме културите внимателно всеки ден, за да наблюдаваме, съветваме, оценяваме и особено да събираме реколтата в точното време.
Рядко минават повече от пет часа между времето, когато събираме граховите зърна от полето и ги опаковаме в преработвателното предприятие.
Чист селскостопански модел
За да произвежда висококачествени зеленчуци, които са достъпни за всички, Bonduelle разработи модел за снабдяване, който дава приоритет на групирането на производителите (76% от общата обработваема площ на групата). Този преобладаващ модел на снабдяване се основава на годишен договор със земеделските стопани. Той гарантира ротация на парцела, което е от съществено значение, за да се гарантира, че почвите не са изчерпани, производството на правилните количества въз основа на прогнозите за продажбите, за да се сведат до минимум отпадъците и да се планира засаждането и реколтата, за да се оптимизира промишленото производство.
Този модел има и редица ползи за земеделските стопани, които са членове на различни групи:
- Независимост: най-общо казано, Bonduelle не отговаря за повече от 20% от доходите им;
- Сигурност: благодарение на цените, гарантирани няколко месеца предварително, които остават независими от глобалните колебания в цените на суровините;
- Възнаграждение, основано на устойчив модел, който отчита климатичните рискове;
- Достъп до експертния опит на над 260 специалисти по агрономия в Bonduelle: инженери и техници (инспектори по полетата и култивирането), които споделят своя опит и ноу-хау със земеделските производители.
Основите на този модел са оформени през 90-те години със създаването на специална агрономическа харта, достъпна на седем езика и разпространена навсякъде, където присъства Bonduelle. 96% от нашите земеделски партньори са подписали хартата, която ангажира всички заинтересовани страни на групата да спазват изискванията на Bonduelle, както за качеството на продуктите, така и за отговорно земеделие.
Фокус върху региона северна Пикардия
Bonduelle има дълга история в региона на северна Пикардия. Групата развива първите си отношения със земеделските си партньори в тази област. Някои се занимават със земеделие за Bonduelle от няколко поколения.
От само няколко хектара в началото, Bonduelle има към днешна дата 18 000 фермерски хектара в региона и малко над 1200 фермерски партньори. Регионът произвежда над 30 вида зеленчуци, които се преработват в обектите Рьонескюр (Nord), Во Врокур (Pas - de - Calais) и ЕстреМонс (Somme).
Bonduelle работи с две организации на производители: OPLVERT и OPLINORD, с които е изградила силни, дългосрочни партньорства. OPLVERT, председателствана от Ерик Леграс, обединява над 800 фермери и 14 000 хектара култури, които се обработват предимно в Естре и Во-Врокур. Партньорството с Bonduelle, изградено през годините, се основава на силни и устойчиви принципи.
Целта на организацията е да подсигури доходите на фермерите, да получи качествени продукти благодарение на селското стопанство, което зачита околната среда и регулациите, и да подкрепи Bonduelle на нови пазари като биологични и специализирани продуктови линии.
Земеделска земя, обработвана по по-екологичен начин
Групата Bonduelle си е поставила за цел за 2025 г.: 100% от земята да бъде обработвана с подходяща комбинация от алтернативни техники за отглеждане. В северна Пикардия например се използват различни техники за:
Защитете почвата:
- 100% от парцелите използват удължена ротация,
- 100% от парцелите са геолокализирани за последните осем години,
- Дългосрочно изпитване с Vegesol е в сила от 2010 г., което подчертава стойността на покритието на растенията по време на дълги периоди на ротация,
- Bonduelle работи с мрежата Innovaterre, група от земеделски производители, които обменят иновативни практики и идеи (например покритие от няколко вида, подходящо за спецификата на зеленчуците);
Съхраняване на водните ресурси:
- Извършени са оценки на водите през последните 15 години,
- Предоставен инструмент за вземане на свързани решения за подобряване ефективността на водата, както и агрономическо ноу-хау, което дава възможност сортовете с добре развита коренова система да бъдат предпочитани, когато е възможно;
Прилагане на естествена растителна защита:
Над 300 капана за насекоми,
- 17 мрежови надзорни органи на място наблюдават културите и съветват земеделските стопани,
- проверките се извършват на 100% от земеделските стопани чрез анализи,
- Седмично се издава бюлетин за мониторинг на културите.
Сайтът Estrées в няколко цифри:
Консервирани продукти: 15 линии за консервиране: над 200 милиона кутии
Замразени продукти: девет линии за замразяване: 76 000 тона продукти