1. >Vdiekhnovenie
  2. >От полето до чинията

От полето до чинията

От полето до чинията: експертен производствен канал, основан на градените с години познания на земеделските производители и агрономическия опит на Bonduelle. 
Необходима е добре изпитана организация и най-съвременна експертиза, за да се гарантира, че потребителите могат да се насладят на висококачествени зеленчуци, отгледани с внимание и събрани при максимална зрялост. 

От полето до чинията: Групата Bonduelle е разработила експертен производствен канал, който от години работи за разработване на растително производство, все повече зачитащо околната среда и нейните хора.
 

 

 

Експертиза от началото до края

Въпреки че всеки има своя собствена роля, очаквания и ограничения в производствения цикъл, предизвикателството е споделено. Целта е в крайна сметка да се изхранят девет милиарда души, като същевременно се защитят почвата, хората, които я отглеждат, продуктите и потребителите. 

Агро-индустриалният модел на Bonduelle е сполучлив и чист триъгълник. Той е от полза за земеделските партньори, които получават подкрепа и агрономически опит от групата Bonduelle, чрез доставката по своите обекти на качествени зеленчуци, отговарящи на много строг набор от спецификации, а също и за крайния потребител, който може да се наслаждава на висококачествени зеленчуци през цялата година. 

В момента Bonduelle Group обработва близо 128 000 хектара земя по целия свят и работи с 3100 фермерски партньори, 1500 от които са във Франция. Нейният опит, агрономическите ѝ познания и опитът ѝ в техниките за отглеждане на култури, придобити в продължение на десетилетия, ѝ позволяват да подпомага своите партньори при прилагането на алтернативни земеделски практики. Примерите включват лента фреза, която се използва в Русия, покривало за растения, механично плевене, мониторинг на парцела с дрон, за да напоява точно необходимото количество, където е необходимо, и др.

Това споделяне на опит спомага за развитие на утвърдените практики чрез съчетаване на добивите с опазването на ресурсите.

Най-модерното агрономическо ноу-хау

Агрономическият отдел, разработен от групата Bonduelle от самото начало, предоставя техническа подкрепа на земеделските производители. Отделът има над 260 експерти, инженери и техници (полеви надзорници, надзорници на отглеждането), от които 160 могат да бъдат забелязани в полетата ежедневно.

Тази организация ни дава възможност да поддържаме близък контакт с нашите земеделски партньори, за да им помогнем, когато е необходимо, от засаждането до прибирането на реколтата. Този експертен опит отговаря и на нуждите на много точен промишлен график, който е концентриран само за няколко седмици и се състои в непрекъснатото снабдяване на преработвателните предприятия със зрели, сезонни зеленчуци по време на периодите на прибиране на реколтата.

Надзорният орган на място: експертен ежедневен партньор на земеделските стопани

Винсен Дюпир - Инспектор на полето, Северна Пикардия

Зеленчуците, отглеждани на полето, изискват много техническо отглеждане, а земеделските стопани се нуждаят от голямо количество ноу-хау. Нашата роля е да им помогнем с техните култури, като предоставим нашия агрономически опит, за да им съдействаме да произвеждат качествени зеленчуци, отглеждани по отговорен начин и събрани в зряла възраст. Зеленчуците остават в пиковата си зрялост само за няколко часа!

Ние наблюдаваме културите внимателно всеки ден, за да наблюдаваме, съветваме, оценяваме и особено да събираме реколтата в точното време.

Рядко минават повече от пет часа между времето, когато събираме граховите зърна от полето и ги опаковаме в преработвателното предприятие.

Чист селскостопански модел

За да произвежда висококачествени зеленчуци, които са достъпни за всички, Bonduelle разработи модел за снабдяване, който дава приоритет на групирането на производителите (76% от общата обработваема площ на групата). Този преобладаващ модел на снабдяване се основава на годишен договор със земеделските стопани. Той гарантира ротация на парцела, което е от съществено значение, за да се гарантира, че почвите не са изчерпани, производството на правилните количества въз основа на прогнозите за продажбите, за да се сведат до минимум отпадъците и да се планира засаждането и реколтата, за да се оптимизира промишленото производство.

Този модел има и редица ползи за земеделските стопани, които са членове на различни групи:

- Независимост: най-общо казано, Bonduelle не отговаря за повече от 20% от доходите им;

- Сигурност: благодарение на цените, гарантирани няколко месеца предварително, които остават независими от глобалните колебания в цените на суровините;

- Възнаграждение, основано на устойчив модел, който отчита климатичните рискове;

- Достъп до експертния опит на над 260 специалисти по агрономия в Bonduelle: инженери и техници (инспектори по полетата и култивирането), които споделят своя опит и ноу-хау със земеделските производители.

Основите на този модел са оформени през 90-те години със създаването на специална агрономическа харта, достъпна на седем езика и разпространена навсякъде, където присъства Bonduelle. 96% от нашите земеделски партньори са подписали хартата, която ангажира всички заинтересовани страни на групата да спазват изискванията на Bonduelle, както за качеството на продуктите, така и за отговорно земеделие.

Фокус върху региона северна Пикардия

Bonduelle има дълга история в региона на северна Пикардия. Групата развива първите си отношения със земеделските си партньори в тази област. Някои се занимават със земеделие за Bonduelle от няколко поколения.

От само няколко хектара в началото, Bonduelle има към днешна дата 18 000 фермерски хектара в региона и малко над 1200 фермерски партньори. Регионът произвежда над 30 вида зеленчуци, които се преработват в обектите Рьонескюр (Nord), Во Врокур (Pas - de - Calais) и ЕстреМонс (Somme).

Bonduelle работи с две организации на производители: OPLVERT и OPLINORD, с които е изградила силни, дългосрочни партньорства. OPLVERT, председателствана от Ерик Леграс, обединява над 800 фермери и 14 000 хектара култури, които се обработват предимно в Естре и Во-Врокур. Партньорството с Bonduelle, изградено през годините, се основава на силни и устойчиви принципи.

Целта на организацията е да подсигури доходите на фермерите, да получи качествени продукти благодарение на селското стопанство, което зачита околната среда и регулациите, и да подкрепи Bonduelle на нови пазари като биологични и специализирани продуктови линии.

Земеделска земя, обработвана по по-екологичен начин

Групата Bonduelle си е поставила за цел за 2025 г.: 100% от земята да бъде обработвана с подходяща комбинация от алтернативни техники за отглеждане. В северна Пикардия например се използват различни техники за:

Защитете почвата:

- 100% от парцелите използват удължена ротация,

- 100% от парцелите са геолокализирани за последните осем години,

- Дългосрочно изпитване с Vegesol е в сила от 2010 г., което подчертава стойността на покритието на растенията по време на дълги периоди на ротация,

- Bonduelle работи с мрежата Innovaterre, група от земеделски производители, които обменят иновативни практики и идеи (например покритие от няколко вида, подходящо за спецификата на зеленчуците);

Съхраняване на водните ресурси:

- Извършени са оценки на водите през последните 15 години,

- Предоставен инструмент за вземане на свързани решения за подобряване ефективността на водата, както и агрономическо ноу-хау, което дава възможност сортовете с добре развита коренова система да бъдат предпочитани, когато е възможно;

Прилагане на естествена растителна защита:

Над 300 капана за насекоми,

- 17 мрежови надзорни органи на място наблюдават културите и съветват земеделските стопани,

- проверките се извършват на 100% от земеделските стопани чрез анализи,

- Седмично се издава бюлетин за мониторинг на културите.

Сайтът Estrées в няколко цифри:

Консервирани продукти: 15 линии за консервиране: над 200 милиона кутии

Замразени продукти: девет линии за замразяване: 76 000 тона продукти