1. >Ot 1853 nasam
  2. >Ot poleto do chiniiata
  3. >Плод бамя

 100г Бамя – 31 ккал

Съдържа бета-каротин и здравословни ненаситени мастни киселини.

Кулинарно изкуство

  • Ядливият плод бамя обикновено се събира докато още не е узрял, за да може да се запази деликатният му вкус. Плодът бамя (или гъмбо) е дълъг, зелен и малко мъхест. Напомня лютите чушки по форма, но е от семейството на хибискуса.
  • Неузрелият плод се приготвя като зелен боб. Най-популярните ястия са зеленчукова супа с бамя, бамя с домати и бамя с лечо.
  • Също така – японска пържена бамя в темпура, сервирана със соев сос.
  • Бамята има чудесен вкус, когато се консумира сурова. Нуждае е се само от измиване и не е нужно дори да я белите.
  • За да я сготвите можете да я мариновате или изсушите.
  • Бамята може да се замразява, като махнете мъха и наредите всеки стрък по дължина в хладилната опаковка или чанта.

Заместител на кафето

Фасулът също съдържа здравословни ненаситени мастни киселини, като олеиновите киселини от типа Омега-9, както и линолови киселини от Омега-6 типа. Можете да го консумирате след като изпечете зърната или да го ползвате като заместител на кафето. Мазнините от фасула имат много добро приложение в производството на маргарин.

За болки в стомаха

Когато приготвяте бамя, трябва да отделите слузта, която е изключетилно полезна при правенето на супи или сосове за хора, страдащи от болки в стомаха. За да махнете специфичната слуз на този плод, е достатъчно просто да го обелите.

Открийте списъците със зеленчуците ни

Нашите рецепти

Лесна
Средна
Трудна
< 15 Мин
15 - 45 Мин
45 m и +
  • Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Рецепта за дип от тахин – паста от сусамени семена с чесън и лимонов сок. Дип от тахин - това е много известен сос използван в кухнята на арабските страни. Tахинът е сусамена паста, която е използвана като добавка към салати и бульони. При смесването й със счукан чесън, лимонов сок и вода се получава вкусен сос за салати и варени зеленчуци, риби, кебап, а също така и други ястия от арабската кухня.

  • Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Рецепта за дип от хумус с нахут, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите,докато чакат основното ястие. Може да се приготви до 3 дни преди сервиране, при условие, че се държи в хладилник. Да се сервира със стайна температура.

  • Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес – много известни в Аржентина бисквити, пълнени с дулче де лече (млечен карамел, тофу) или конфитюр, може да бъдат поръсени с пудра захар или поляти с черен или бял шоколад.

Вижте още рецепти