1. >Ot 1853 nasam
  2. >Ot poleto do chiniiata
  3. >Уасаби

  100г уасаби – 109 ккал Този корен съдържа гликозиди, провитамин A, витамини от B група, витамин C, минерални соли (предимно сяра). Подправки от Японската кухня Прясно настърганият корен може да се използва по същия начин както обикновения хрян. Уасабито е много по-лют и парещ на  вкус в сравнение с хряна, но със специална щипка горчивина. В Европа прясно Уасаби е трудно да се намери по магазините, по-скоро може да откриете този японски лют корен под формата на прах, който в съчетание с вода образува гъста паста.Също може да откриете Уасаби готово за ползване под формата на паста в тубички.

  • В Японската кухня, коренът уасаби може да се открие смесен със соев сос, идеален за потапяне на суши и сашими.
  • Уасабито, комбинирано със соев, сос джинджифил, чесън и пресен кориандър като марината за риби и пържоли.
  • В японските рецепти "за смелите" се предлага уасаби за вкусно месо и сос за сирена.
  • В комбинация с майонеза, уасабито е изключително вкусно с яйца и студени меса.

Антидот срещу отрови В продължение на хиляди години японските лечители са използвали корена уасаби като противоотрова на хранително отравяне (в случаи при консумиране на сурова риба). Това негово свойство също е доказано от японски и други учени в различни изследвания. С антигъбичните си свойства и като антисептик, Уасабито влияе много добре на организма като диуретик. Той се препоръчва за киселини в стомаха, като стимулира секрецията на стомашен сок. За външна употреба коренът се препоръчва за компреси, облекчение при артрит, невралгия и миалгия. Уасабито е източник на полифеноли, богати на антиоксиданти, което позволява да неутрализира влиянието на свободните радикали. Ренде от кожа на акула В японските традиции корените от уасаби се белят, почистват с мека четка и след което се настъргват. Някои японски майстори на суши използват само рендета от кожа на Акула, вместо обикновените метални рендета. Предполага се, че настъргването с кожа на акула придава на пастата от уасаби ароматен и нежен вкус. Планински слънчоглед "Уасаби" означава "планински слънчоглед". Името произлиза от мястото, на което расте и от начина по-който цъфти. Но заради променящата се цивилизация, този корен става все по-оскъден.

Открийте списъците със зеленчуците ни

Нашите рецепти

Лесна
Средна
Трудна
< 15 Мин
15 - 45 Мин
45 m и +
  • Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Рецепта за дип от тахин – паста от сусамени семена с чесън и лимонов сок. Дип от тахин - това е много известен сос използван в кухнята на арабските страни. Tахинът е сусамена паста, която е използвана като добавка към салати и бульони. При смесването й със счукан чесън, лимонов сок и вода се получава вкусен сос за салати и варени зеленчуци, риби, кебап, а също така и други ястия от арабската кухня.

  • Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Рецепта за дип от хумус с нахут, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите,докато чакат основното ястие. Може да се приготви до 3 дни преди сервиране, при условие, че се държи в хладилник. Да се сервира със стайна температура.

  • Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес – много известни в Аржентина бисквити, пълнени с дулче де лече (млечен карамел, тофу) или конфитюр, може да бъдат поръсени с пудра захар или поляти с черен или бял шоколад.

Вижте още рецепти