Що се отнася до супите, има безброй рецепти за супи и те могат да се комбинират в безкрайни комбинации. Супите почти винаги са смес от варени зеленчуци, които понякога се допълват с растителни или животински протеини, като бобови култури, зърнени храни, месо или дори яйца, и се подправят с най-различни подправки. Но внимавайте! Не комбинирайте няколко вида протеини едновременно.
Супите са не само вкусни, но и нискокалорични (благодарение на голямото количество вода в състава им). Въпреки това те съдържат и много въглехидрати, фибри, калий, желязо, магнезий и витамини от група В, витамин Е и бета-каротин.
Колко калории съдържат супите и чорбите?Тук ще намерите пълна таблица с хранителните стойности на супите и кремовете и ще научите всичко за тях. Освен това тук можете да откриете още много съвети за приготвянето и съхранението на супи. Супата е едно от основните ястия в нашата диета, съдържа много хранителни вещества и може да бъде богата на мазнини, протеини и въглехидрати. Тази таблица за натурални супи е идеална за ориентиране в опитите ви да разберете колко и какви количества консумирате всеки ден. Стойностите трябва да се четат заедно, за да се получи възможно най-реалистична представа, и затова препоръчваме да се чете като част от седмична диета с натурални супи и чорби.
Хранителни стойности за супи и чорби
Продукт |
Количество |
Енергийна стойност (kcal) |
Протеини (г) |
Липиди (г) |
Въглехидрати (г) |
Студен борш от цвекло |
100 мл |
36 |
0,5 |
2,0 |
4,2 |
Гъбен бульон |
100 мл |
3 |
0,5 |
0,1 |
0,0 |
Чорба с ориз и месо |
100 мл |
34 |
0,7 |
1,1 |
5,2 |
Шкембе супа |
100 мл |
84 |
16,0 |
2,2 |
0,0 |
Картофена чорби с люспи |
100 мл |
54 |
1,3 |
1,2 |
9,5 |
Картофена супа с грис |
100 мл |
39 |
1,4 |
1,1 |
6,6 |
Картофена чорба с макарони |
100 мл |
48 |
1,3 |
1,0 |
8,4 |
Зеленчукова чорба с боб |
100 мл |
46 |
1,6 |
2,1 |
5,2 |
Ечемичена супа |
100 мл |
124 |
2,2 |
3,1 |
23,5 |
Чорба от домашна птица |
100 мл |
90 |
17 |
2,5 |
10 |
Чорба от грах |
100 мл |
66 |
3,4 |
2,2 |
1,4 |
Рибена супа |
100 мл |
80 |
9 |
1,6 |
6,7 |
Телешка чорба |
100 мл |
8 |
4,4 |
4,3 |
7 |
Лятна чорба |
100 мл |
49 |
1,1 |
2,1 |
6,4 |
Кисела зелева чорба с картофи |
100 г |
32 |
0,6 |
2,1 |
2,7 |
Прясна зелева супа |
100 г |
31 |
0,9 |
2,1 |
3,1 |
Прясна зелева супа с картофи |
100 г |
38 |
1,0 |
3,8 |
2,1 |
Супа от грюер с месо |
100 мл |
75 |
3,1 |
4,5 |
5,5 |
Кисела руска чорба |
100 г |
34 |
0,6 |
2,8 |
1,5 |
Руска рибена чорба от саламура |
100 мл |
25 |
2,4 |
1,2 |
1,2 |
Сибирска чорба |
100 мл |
48 |
1,9 |
1,5 |
6,8 |
Зеленчуков бульон с мариновано зеле - руска супа |
100 мл |
106 |
3,6 |
7,0 |
7,1 |
Супа от краставици |
100 мл |
42 |
1,4 |
2,0 |
5,0 |
Лучена супа |
100 мл |
44 |
1,4 |
2,7 |
4,0 |
Гъбена супа |
100 мл |
26 |
1,3 |
1,8 |
1,3 |
Супа от карфиол |
100 мл |
28 |
1,6 |
0,5 |
4,9 |
Бобена супа |
100 мл |
62 |
4,0 |
1,8 |
10,0 |
Испанска боб чорба |
100 мл |
43 |
2,2 |
0,6 |
8,9 |
Лимонова супа |
100 мл |
58 |
1,4 |
2,2 |
8,7 |
Зеленчукова супа |
100 мл |
43 |
1,7 |
1,8 |
6,2 |
Супа от грах |
100 мл |
66 |
4,4 |
2,4 |
8,9 |
Супа от зелен грах |
100 мл |
56 |
3,2 |
1,2 |
11,2 |
Ябълкова супа |
100 мл |
42 |
0,1 |
0,1 |
11,8 |
Супа от ориз |
100 мл |
48 |
1,4 |
1,3 |
7,7 |
Ечемичена супа с гъби |
100 мл |
43 |
1,6 |
1,2 |
6,4 |
Супа от праз с макарони |
100 мл |
39 |
1,4 |
1,1 |
6,6 |
Доматена супа |
100 мл |
28 |
1,3 |
1,8 |
1,9 |
Доматена супа с макарони |
100 мл |
35 |
1,5 |
1,8 |
3,3 |
Доматена супа с ориз |
100 мл |
37 |
1,5 |
1,8 |
3,9 |
Украинска супа от червено цвекло |
100 мл |
49 |
1,1 |
2,2 |
6,7 |
Спаначена супа с картофи |
100 мл |
40 |
2,2 |
0,9 |
6,6 |
Супа от градински чай |
100 мл |
40 |
1,6 |
2,5 |
2,9 |
Супа от целина |
100 мл |
37 |
1,6 |
1,8 |
4,5 |
Студена супа с борш |
100 мл |
52 |
2,1 |
1,7 |
6,3 |
Студена супа с кисело мляко |
100 мл |
47 |
3,1 |
1,9 |
4,3 |
Съдържанието на вода в супите ги прави успешни за хидратацията, което ги прави много важна и незаменима част от диетата. Супите са лесни за храносмилане, тъй като варенето прави фибрите по-малко дразнещи.
Варенето също така води до разграждане на повече фибри в сравнение с консумирането на сурова храна. Този процес прави повече хранителни вещества достъпни за усвояване. Става дума за ликопен в доматите (червеният пигмент), бета- каротин в морковите (жълто-оранжевият пигмент) и много други. Не бива обаче да изключвате продуктите в суров вид, дори ако в крайна сметка количеството на усвоените хранителни вещества е намалено, вътрешната стойност на продуктите е много по-висока.
Малко неща могат да сгреят тялото ни така добре, както вкусна супа или бульон. За да бъдат тези храни здравословни, избягвайте супи, приготвени от брашно или пържени съставки. Освен всичко друго си струва да добавяте в супите си загряващи и противовъзпалителни подправки като чили, джинджифил, кардамон, индийско орехче, куркума и черен пипер. Те не променят чувствително количеството калории в супата, но й придават балансиращо качество за храносмилателната система и допринасят за дневния прием на основни хранителни вещества.
Как да съхраняваме супата правилно?След като бъде приготвена, супата не трябва да престоява на стайна температура повече от 2 часа (1 час в особено горещи дни). След това трябва да го поставите в хладилника или фризера - в противен случай може да се размножат вредни бактерии. Ако супата трябва да се замрази, първо трябва да се охлади в хладилника - така ще се запазят максимално хранителните и качества. Остатъците след хранене трябва да се поставят в нов, чист съд - не ги дръжте в тенджерата, в която е приготвена супата.