Белите зеленчуци играят огромна роля в поддържането на здравето ни. Най-важните ефекти са:

  • антибактериален ефект
  • противовъзпалителен ефект
  • диастолен ефект
  • поддържане на нивото на добрия холестерол в кръвта
  • регулиране на чревните функции

Белите зеленчуци биват оценявани за флавоноидите (антиоксиданти), алицина, веществата, които възбуждат антибактериалните реакции. Благодарение на това, те облекчават симптомите, свързани с вирусни и бактериални инфекции и дори астма. Поради високото съдържание на антиоксиданти се намалява риска от рак на дебелото черво, рак на гърдата, рак на простатата. Също така те балансират хормоналните нива, като по този начин намалява риска от рак на хормонална основа. Белите зеленчуци също могат да имат благотворен ефект върху нашата сърдечно-съдовата система. Те могат да намалят нивото на лошия холестерол в кръвта, да предотвратят хипертонията и кръвните съсиреци. В допълнение, те ефективно  регулират функцията на червата и потискат образуването на полипи на дебелото черво.

Групата на белите зеленчуци включва:

  • чесън
  • карфиол
  • бял лук
  • праз
  • цикория
  • картофи