Зеленчуци
- Зеленчуците са чудесен източник на витамин C, бета-каротин, витамини от група B, калий и фибри. Те са хранителни и за разлика от често използваното месо, са нискокалорични.
- За приготвяне на хранително ястие със зеленчуци е най-добре да го комбинирате с варен ечемик или ориз.
- Чудесна идея за зеленчуково ястие са пълнени пиперки с домати, ориз и гъби или със сирене и зеленчукова паста. Сиренето е добър източник на протеини и е заместител на месото.
- Също така, може да си направите гювеч с картофи, броколи, карфиол, брюкселско зеле, моркови, лук. За неговото приготвяне зеленчуците могат да бъдат задушени или пресни. Полейте ги с бял или доматен сос, след което ги сложете в глинено гърне да се пекат. Може да добавите запечен фасул, ориз и кашкавал.
- Зеленчуци соте, сервирани с картофи и ориз.
- Друг начин за приготвяне на ястие без месо са зеленчуци с чесън и подправки, особено риган, босилек и естрагон.
- За да добавите пикантност, използвайте червен пипер или обикновен пипер.
- Тези зеленчуци са добър източник на протеини, но изискват дълго време за приготвяне, както и за предварителна обработка - накисване. Лещата е изключение, нейното приготвяне става и само след изплакване.
- За да се отървете от подуването на корема, бобовите растения трябва да се готвят в отворена тенджера.
- Протеините, съдържащи се в боба, лещата или в граха, могат чудесно да бъдат допълнени с яйце или някакъв млечен продукт и ще имате наистина вкусно и здравословно ястие без месо.
- Изсушените бобови растения са доста добър източник на полезни калории и хранителни вещества.
- Подправките, които се използват за приготвяне на бобови растения са чубрица, кимион, риган.
- Те могат да се сервират с разтопено масло, варени в сосове (печен боб), на супи (грахова супа или мексиканска супа) и с гювечи.
Риба
- Рибата е източник на много ценни протеини, които не са наситени с мазнини, но са богати на омега-3, аминокиселини, витамини A, D и E и минерални соли. Ето защо, рибата е считана за един от най-добрите заместители на твърде често използваното месо.
- В контраст с него, колкото повече мазнини съдържа рибата, толкова по-здравословна е тя.
- Начините на приготвяне включват пържене, печене и задушаване.
- Освен, че е ценен източник на хранителни вещества, рибата има страхотен вкус, когато се използва за приготвяне на супи.
- Парче риба може да превърне безмесното ястие или гювече в хранително и здравословно блюдо.
Фромаж бланк и Котидж сирене
- Млечните продукти са чудесен източник на протеини, калций, фосфор и витамн D.
- Могат да се използват в сладки и в солени ястия. Те са страхотни за приготвяне на паста и плънка.
- Могат да се използват вместо месо или кайма за пълнеж на пелмени, палачинки, а също и за поръсване на кнедли или тестени изделия.