Червеният цвят на зеленчуците им дава редица здравни стимулиращи качества, сред които можем да разграничим следните:

  • подобряват настроението
  • повишават апетита и състоянието на кръвоносните съдове
  • понижават нивото на лошия холестерол
  • стабилизират кръвното налягане
  • регулират дейността на сърцето.

Червените зеленчуци оказват влияние предимно върху сърцето, особено тези с интензивен цвят. Това се дължи на ликопена, който се съдържаща в тях. Той е антиоксидант, който подпомага работата на сърцето и понижава нивото на лошия холестерол. Той също забавя стареенето и има противоракова функция. Тази група от зеленчуци съдържа голямо количество калий, който оказва влияние върху ритъма на сърцето ни, регулира и стабилизира кръвното налягане. Червените зеленчуци са богати на антоцианини, които са естествени багрила усилващи кръвните стени. Каротеноидите са други здравословни пигменти, които могат да подобрят настроението ни. Според изследвания, оптимистите имат с около 13% по-висока концентрация на този пигмент.

Ето някои примери за зеленчуци, които принадлежат към червената група:

  • червен пипер
  • цвекло
  • червено зеле
  • ряпа
  • ревен
  • домати