Охлювите са особено ценени във френската кухня, често се сервират като предястие. Най – често с чесново – билково масло, но са популярни и рецептите за охлюви в пикантен сос или запечени със сочни домати. Сервират се с гарнитура от бял хляб. Охлюви, освен в ресторантите, могат да се купят и в магазините, както замразени, така и готови за консумация.

  1. Сервират се с черупките, в малък, леко вдлъбнат тиган, което улеснява задържането им на едно място. Обикновено порцията съдържа 6 броя.
  2. Охлювите се сервират много горещи, затова черупките трябва да се придържат със специални щипки.
  3. Съдържанието трябва да се изважда с помощта на тънка виличка. Охлювите са много хлъзгави и това не е лесна задача.
  4. Месото, заедно с билковия сос, може да се консумира с хляб или да се постави върху парче хляб или франзела и да се консумират заедно.
  5. Ястието съдържа много мазнина, затова всички действия трябва да се извършват много деликатно. Трябва да внимавате да не изцапате дрехите или покривката.
  6. Наслаждавайте се на вкуса им. Охлювите, както скаридите и други подобни на тях ястия, са сред тези, над които трябва малко да се потрудим, за да ги консумираме, но заслужават това усилие.