Дългите макарони със сос, характерен за италианската кухня, могат да се консумират по два начина:

  1. В средата на чинията се вкарва вилицата и деликатно се завърта, за да обвиете около нея малко количество макарони. Ако макароните паднат, което се случва често, опитваме отново. По този начин се консумират и другите видове макарони – конци и ленти, bucatini, pappardelle или tagliatelle.
  2. Между зъбците на вилицата захващаме няколко макарона, а след това ги пренасяме върху лъжица. Завъртайки вилицата, завиваме макароните, така, че да получим малка хапка. Останалото отрязваме с лъжицата. Към устата поднасяме само ръката с вилицата, а не и двете. Този начин за ядене на спагети съответства на правилата от етикета за поведение на масата.
Хляб и scarpetta

Лъжицата, която използваме за навиване на макароните може също да ни служи и за взимане на сос от чинията. Но много по-елегантно и правилно е, избутването на остатъка от соса към спагетите с хляб - така наречения scarpetta. Италианците използват само вилица за ядене на спагети, затова да не се изненадваме, ако не открием лъжица сред приборите на масата на истинския италианец. Освен това, да се „борим” със спагетите си заслужава, тъй като вкусът на това ястие, особено на класическите спагети по сицилиански, компенсира всички неудобства.