Съществуват 13 витамина, които нашият организъм не може сам да създаде, затова трябва да му ги доставяме чрез храната. Каква функция изпълняват витамините? В кои зеленчуци да ги намерите? Витамин A - Бета каротин

» има влияние върху растежа, доброто зрение, предпазва кожата» броколи, моркови, зеле, брюкселско зеле, тиквичка, цикория, спанак, маруля, киселец, магданоз, глухарче, грах, тиква, соя.

Витамин B1, B2, B3, B6

» отговарят за правилното функциониране на нервната и мускулната система» патладжани, спанак,боб, маруля, леща, киселец, глухарче, грах, картофи, соя, домати.

Витамин B9

» подпомага за репродукцията на червените кръвни телца, улеснява усвояването на протеина» фасул, броколи, зеле, спанак, зелен фасул, маруля, картофи, праз, боб, леща

Витамин C

» подпомага устойчивостта срещу инфекции, борбата с умората, абсорбиране на желязото» целина, броколи, брюкселско зеле, карфиол, киселец, цикория, спанак, маруля, ряпа, магданоз, глухарче, чушка, репички, домати.

Витамин D

» подсилва костната система, предотвратява рахит и подобрява устойчивостта

» гъби

Витамин E

» предпазва клетките от свободните радикали и добре влияе на тъканта» фасул, маруля, спанак, боб, соя.

Витамин H

»забавя процеса на сивеене на косата и косопада, подобрява съсирването на кръвта

» гъби, моркови, домати, спанак

Витамин K

» подпомага съсирването на кръвта, предотвратява остеопорозата» броколи, моркови, зеле, карфиол, фасул, маруля, картофи.

Витамин P»подпомага лечението на кървящи венци, действа противоалергично

» глог, зеле, домати, салата, спанак, картофи