Мазнините в разумно количество, са необходима хранителна съставка за човека. Те са основният източник на глицерол и мастни киселини, от които организмът синтезира други липиди. Консумацията на повече мазнини – особено наситени, допринася за сърдечно - съдови заболявания и води до наднормено тегло.
Колко калории има в мазнините
Продукт | Количество | Енергийни стойности (kcal) | Белтъчини (g) | Мазнини (g) | Въглехидрат (g) |
---|---|---|---|---|---|
Зехтин | 100 ml | 882 | 0,0 | 99,6 | 0,2 |
Мазнина от дроб на треска | 100 ml | 898 | 0,0 | 100,0 | 0,0 |
Мазнина от пиле | 100 g | 897 | 0,0 | 100,0 | 0,0 |
Маргарин | 100 g | 531 | 0,0 | 60,0 | 0,0 |
Млечен маргарин | 100 g | 743 | 0,3 | 82,0 | 17,4 |
Нискокалоричен маргарин | 100 g | 545 | 0,5 | 60,0 | 0,7 |
Разтопена агнешка мазнина | 100 ml | 902 | 0,0 | 100,0 | 0,0 |
Разтопена говежда мазнина | 100 ml | 902 | 0,0 | 100,0 | 0,0 |
Рапично олио | 100 ml | 900 | 0,0 | 100,0 | 0,0 |
Рапично-соево олио | 100 ml | 884 | 0,0 | 100,0 | 0,0 |
Растителен маргарин | 100 g | 743 | 0,3 | 82,0 | 21,0 |
Свинска мас | 100 g | 880 | 0,0 | 99,5 | 0,0 |
Свински костен мозък | 100 g | 816 | 1,4 | 90,0 | 0,0 |
Слънчогледово олио | 100 ml | 884 | 0,0 | 100,0 | 0,0 |
Сметанов маргарин | 100 g | 745 | 0,5 | 82,0 | 0,0 |
Соево олио | 100 ml | 884 | 0,0 | 100,0 | 0,0 |
Солен свински костен мозък | 100 g | 816 | 1,4 | 90,0 | 0,0 |
Царевично олио | 100 ml | 884 | 0,0 | 100,0 | 0,0 |
Мазнините играят ценна роля в храненето, както тези от растителен произход (рапично, соево, слънчогледово олио), така и от животински произход (свинска мас, рибено масло), тъй като съдържат ценни хранителни вещества. Съществуват много витамини, които се разтварят единствено в мазнините. Мазнините също така са основен източник на есенциални мастни киселини (ЕМК), които са основата на диетата „Здраве”. Някои мастни киселини участват в синтеза на тъканните хормони, като напр. простагландин.
Мазнините и здравословното храненеПотребността от мазнини е по-малка при възрастните хора, при които организмът работи все по-бавно, а неблагоприятните промени не подминават хранопровода, храната се преработва по-бавно и по-дълго. Затова си заслужава да се запознаем с препоръките на диетолозите, съдържащи се в хранителната пирамида за хора в напреднала възраст.
Препоръки за съхранениеМазнините съхранявайте в хладилника или на тъмно, в хладно помещение. Маслото, маргарина и свинската мас съхранявайте в затворен стъклен или огнеупорен съд, защото мазнините абсорбират ароматите бързо. Прясното масло запазва своите качества в срока на годност, указан на опаковката, но съхранението му за дълъг период от време извън хладилника, може да доведе до бързо гранясване. Олиото и зехтина можете да съхранявате при температура около 6-7oC до 2-3 месеца.