Зеленчуците са богат източник на минерални соли и елементи, също толкова важни както и витамините за поддържане на равновесието в организма.
Калций
осигурява растежа и поддържа костите в добро състояние - цикория, червено цвекло, репички, ряпа, нахут, боб.
Желязодоставя кислород от гърдите към отделните органи, бори се с анемията -соя, леща, нахут, боб, спанак, свежи листа на цвекло, царевица, копър, фасул, червено цвекло, грах, тиквичка, лук.
Магнезийдобре влияе върху нервната и мускулната система, стимулира растежа и влияе положително на съня - боб, нахут, царевица на зърна, лук, леща, спанак.
Фосфоризгражда костите и зъбите, влияе върху правилното функциониране на мозъчните клетки -боб, леща, нахут, артишок.
Калийвлияе върху свиването на мускулите, в това число и на сърцето -гъби, боб, артишок, картофи, спанак, брюкселско зеле, моркови, леща.