Намерете информация за приема на протеини, мазнини и въглехидрати от свинско, говеждо, телешко, заешко, дивеч и консервирано месо. Научете всичко за калориите в месото и тайните, които могат да ви помогнат да подобрите храненето си.
Ако редовно ядете месо, най-добре е да имате представа за броя на калориите, свързани с тези храни. Подредихме ги в лесна за проследяване таблица, в която можете да откриете и стойностите на протеините, въглехидратите и мазнините, свързани с тези меса.
За пилешкото месо, моля, вижте отделната таблица за тези разновидности.
Месото е група продукти, които са източник на протеини, както и на минерали като желязо, фосфор, сяра, магнезий и витамини В1, В2 и В3. Въпреки това трябва да внимаваме, когато ядем месо. Освен полезните елементи, то съдържа и наситени мастни киселини, които повишават нивата на холестерола в кръвта, подпомагат коронарната болест на сърцето и увеличават количеството на калориите в месото. Както при всичко друго, важно е да се намери баланс.
Таблица с калориите на месото
Продукт |
Количество |
Енергийна стойност (kcal) |
Протеини (g) |
Липиди (g) |
Въглехидрати (g) |
Кравешка пържола |
100 g |
262 |
26,0 |
16,00 |
0,0 |
Говеждо месо Strogonow |
100 g |
164 |
11,3 |
11,3 |
4,4 |
Шкембе |
100 g |
94 |
11,7 |
4,1 |
2,0 |
Варено овнешко месо, консервирано |
100 g |
232 |
26 |
13,3 |
0,2 |
Варено овнешко месо |
100 g |
204 |
28,0 |
9,0 |
0,0 |
Конско месо |
100 g |
175 |
28,0 |
6 |
0,0 |
Еленско месо |
100 g |
158 |
30,0 |
3,0 |
0,0 |
Заешко месо |
100 g |
197 |
29,0 |
8,0 |
0,0 |
Свинско месо с кост |
100 g |
174 |
21,0 |
10,0 |
0,0 |
Свинско месо с мазнина (калории за месо) |
100 g |
340 |
15,0 |
30,0 |
0,0 |
Сготвено свинско месо |
100 g |
364 |
22,6 |
30,0 |
3,1 |
Сготвено свинско месо |
100 g |
297 |
25,0 |
32,0 |
0,0 |
Задушено свинско месо |
100 g |
225 |
11,4 |
19,8 |
1,2 |
Задушено свинско месо - консервирано |
100 g |
349 |
14,9 |
32,2 |
0,2 |
Готвено говеждо месо в собствен сос |
100 g |
277 |
12,0 |
24,0 |
0,0 |
Задушено говеждо месо |
100 g |
220 |
16,8 |
17,0 |
0,2 |
Телешко месо, котлет |
100 g |
117 |
20,9 |
3,6 |
0,0 |
Варено телешко месо (месни калории) |
100 g |
188 |
35,0 |
4,0 |
0,0 |
Консервирано месо в сос от брашно (говеждо) |
100 g |
220 |
18,0 |
14,8 |
3,6 |
Вратна |
100 g |
231 |
23,0 |
14,0 |
0,0 |
Телешки кюфтета |
100 g |
250 |
16,2 |
14,6 |
14,3 |
Смесени кюфтета |
100 g |
199 |
23,0 |
10,0 |
15,9 |
Консервирано овнешко месо |
100 g |
210 |
18,0 |
15,2 |
0,2 |
Туристическа консерва (свинско месо) |
100 g |
347 |
16,9 |
31,0 |
0,2 |
Туристическа консерва (говеждо месо) |
100 g |
217 |
20,5 |
14,9 |
0,2 |
Задушени свински ребра |
100 g |
210 |
7,9 |
19,2 |
2,2 |
Печени свински котлети |
100 g |
155 |
22,0 |
7,0 |
0,7 |
Паниран свински котлет |
100 g |
351 |
19,0 |
24,1 |
15,9 |
Млян свински котлет |
100 g |
340 |
10,6 |
26,8 |
13,6 |
Котлет от мляно говеждо месо |
100 g |
220 |
14,6 |
11,8 |
13,6 |
Телешки котлети пане |
100 g |
365 |
27,1 |
21,3 |
17,4 |
Котлет от мляно смесено месо |
100 g |
284 |
13,0 |
21,1 |
11,8 |
Мозък |
100 g |
138 |
12,0 |
10,0 |
0,0 |
Бузки |
100 g |
630 |
7,4 |
67,8 |
0,0 |
Овнешки черен дроб |
100 g |
101 |
18,7 |
2,9 |
0,0 |
Свински черен дроб |
100 g |
165 |
26,0 |
4,0 |
2,6 |
Говежди черен дроб |
100 g |
191 |
29,0 |
5,0 |
4,0 |
Телешки черен дроб |
100 g |
124 |
19,2 |
3,3 |
4,1 |
Флейка |
100 g |
217 |
19,3 |
15,7 |
0,0 |
Свинския шиш |
100 g |
324 |
26,5 |
23,1 |
0,0 |
Телешка пържола |
100 g |
157 |
16,7 |
10,1 |
0,0 |
Свинско на скара |
100 g |
472 |
21,7 |
42,7 |
1,5 |
Говежди гулаш (калории за месо) |
100 g |
148 |
14,0 |
9,2 |
2,6 |
Овнешки гулаш |
100 g |
213 |
14,2 |
15,6 |
3,9 |
Свински гулаш |
100 g |
333 |
13,1 |
29,4 |
3,9 |
Телешки гулаш |
100 g |
212 |
16,8 |
14,3 |
3,9 |
Готвен заек |
100 g |
197 |
29,8 |
8,0 |
0,0 |
Печен заек |
100 g |
233 |
25,0 |
14,8 |
0,0 |
Овнешко сърце |
100 g |
82 |
13,5 |
2,5 |
0,0 |
Свинско сърце |
100 g |
148 |
24,0 |
5,0 |
0,0 |
Телешко сърце |
100 g |
165 |
29,0 |
5,0 |
0,0 |
Свински бут |
100 g |
270 |
24,0 |
19,0 |
0,0 |
Кравешки език в желатин |
100 g |
212 |
22,4 |
13,6 |
2,4 |
Телешки език |
100 g |
284 |
20,0 |
22,0 |
0,0 |
Телешко филе |
100 g |
113 |
20,1 |
3,5 |
0,0 |
Плешка |
100 g |
106 |
19,9 |
2,8 |
0,0 |
Пастет от черен дроб |
100 g |
319 |
14,0 |
28,0 |
3,4 |
Пастет телешки |
100 g |
275 |
16,1 |
23,3 |
0,4 |
Брускета |
100 g |
194 |
14,0 |
11,6 |
8,2 |
Свински бут |
100 g |
261 |
18,0 |
21,3 |
0,0 |
Телешки джолан (месни калории) |
100 g |
108 |
19,9 |
3,1 |
0,0 |
Телешки крака в желатин |
100 g |
60 |
6,0 |
4,0 |
0,0 |
Дива патица |
100 g |
124 |
22,0 |
3,0 |
0,5 |
Обчи бъбреци |
100 g |
77 |
13,6 |
2,5 |
0,0 |
Свински бъбреци |
100 g |
151 |
25,0 |
4,0 |
0,0 |
Говежди бъбреци |
100 g |
158 |
27,0 |
5,0 |
0,0 |
Печено говеждо месо |
100 g |
152 |
21,5 |
7,3 |
0,0 |
Бекон |
100 g |
501 |
17,0 |
46,0 |
0,0 |
Шницел |
100 g |
105 |
20,5 |
2,4 |
0,0 |
Свински шницел |
100 g |
278 |
17,0 |
20,0 |
5,0 |
Телешки шницел |
100 g |
338 |
17,6 |
25,1 |
10,2 |
Овчи бут |
100 g |
232 |
18,0 |
18,0 |
0,0 |
Свинска шунка, консервирана |
100 g |
126 |
17,6 |
6,2 |
0,0 |
Рамо |
100 g |
257 |
16,0 |
21,7 |
0,0 |
Овче рамо |
100 g |
284 |
15,6 |
25,0 |
0,0 |
Дивеч |
100 g |
125 |
21,0 |
4,5 |
0,0 |
Свинското месо съдържа по-голямо количество витамин В1 в сравнение с другите видове месо, като по този начин подпомага метаболизма на въглехидратите и правилното функциониране на нервната система. То трябва да се консумира умерено, тъй като принадлежи към групата на червените меса с висока концентрация на мазнини. Телешкото месо е богато на витамин В12, който е от съществено значение за растежа на всички телесни клетки. Говеждото месо съдържа и значителни количества желязо и цинк. Подобно на свинското месо, то трябва да се консумира само от време на време и да се подправя с нескорбялни зеленчуци и сурови зеленчуци Дивечът е месо, получено от дивеч, и е одобрено за консумация от съответните ветеринарни органи. То се характеризира с ниско съдържание на мазнини и отлични гастрономически качества. Уловените зайци имат особено ценно месо - с над 20% съдържание на протеини и същевременно с ниско съдържание на мазнини (3-5%). Освен това това месо е богато на минерали (соли, желязо, фосфор), витамини (особено витамини от група В) и микроелементи (мед и цинк). Поради ниското съдържание на мазнини в дивечовото месо то е по-добър избор за хора в рисковата зона за заболявания на сърцето и кръвоносната система.
Препоръчително съхранениеМесото се съхранява в хладилник в специално предназначени за целта съдове. След като се раздели на по-малки порции и се постави в найлонови торбички, може да се съхранява във фризера в продължение на 2-3 месеца. Съхраняваното по този начин месо запазва хранителната си стойност до размразяването му.