Соята съдържа много протеини, фибри, захариди и много витамини: А, B, C, D, Е, фолиева киселина и бета-каротин. Също така съдържа цинк, магнезий, йод, калий, калций и желязо. Подобно на другите бобови растения, соята е храна, която подсилва имунната система на тялото и в същото време предпазва от много опасни болести. По-важното е, че за хората с наднормено тегло, соята е нискокалоричен зеленчук и може да бъде изключително ефективна при борбата с някои болести.

  1. Остеопорозата е болест, която атакува не само възрастните, но и младите хора. За нейното предотвратяване във вашето тяло, трябва да осигурите правилните количества калций и йод. Храните с калций и млечните продукти са препоръчителни за борбата с подобно състояние, но не играят ролята, която се очаква от тях, защото протеините с животински произход са причина за отделянето на калций от организма. От друга страна, соята е сред бобовите растения, които предотвратяват остеопорозата и не предизвикват подобни странични реакции.
  2. Консумацията на соя ще намали риска от получаване на атеросклероза, главно поради намаляването на нивото на лошия холестерол LDL фракция, а няма да намали нивото на добрия холестерол HDL. Ако ядете соя под различни форми всеки ден, ще намалите LDL фракцията в тялото си с до 20%.
  3. Изследвания показват, че консумацията на соя е ефективна, особено за жени, при които се проявяват неприятните, странични ефекти на менопаузата – един от тях е постоянният спад в нивото на естрогените. Помага при борбата срещу рак (на гърдите, яйчниците или простатата), като спира дейността на естрогените. Соята също е и сред тези растения, съдържащи фитоестрогени и фитинова киселина, която има силни антиоксидантни свойства (предотвратява рак на панкреаса и на белия дроб).
  4. Ежедневното меню включващо соя, помага да поддържате красиво тяло.