Основното правило в диетата за кърмещи майки е изборът на лесно смилаеми храни. В менюто трябва да преобладават варени и печени ястия, с малко количество мазнина. Трябва да увеличите количеството мляко и млечни продукти, за да покриете дневната нужда от калций, както и количеството зеленчуци и плодове.

Таблица за калорийната стойност за кърмачки
Продукт Количество Енергийни стойности (kcal) Белтъчини (g) Мазнини (g) Въглехидрат (g)
Алабаш 100 g 29 2,2 0,3 6,5
Аспержи 100 g 23 2,2 0,2 3,3
Ацидофилно мляко 1% 100 ml 40 3,0 1,0 4,0
Белуга варена на пара 100 g 234 23,3 15,6 0,0
Бодливо грозде 100 g 41 0,8 0,2 11,8
Боровинка 100 g 43 0,7 0,5 8,0
Борш от кисело зеле и картофи 100 g 32 0,6 2,1 2,7
Борш от прясно зеле 100 g 31 0,9 2,1 3,1
Броколи - пресни 100 g 25 3,0 0,4 2,4
Брюкселско зеле - прясно 100 g 34 4,0 0,5 3,5
Бял боб - сух 100 g 102 7,0 0,5 16,9
Бяла ряпа 100 g 34 1,2 0,1 7,4
Бяло зеле 100 g 29 1,7 0,2 7,4
Бяло френско грозде 100 g 33 1,0 0,2 13,1
Варен ечемик 100 g 334 8,4 2,0 74,9
Варен заек 100 g 204 24,6 11,7 0,0
Варен Минтай 100 g 79 17,6 1,0 0,0
Варен халибут 100 g 216 14,0 17,8 0,0
Варен хек 100 g 95 18,5 2,3 0,0
Варена Горбуша 100 g 168 22,9 7,8 0,0
Варена елда 100 g 336 12,6 3,1 69,3
Варена Зъбатка 100 g 114 15,5 5,8 0,0
Варена треска 100 g 78 17,8 0,7 0,0
Варена херинга 100 g 124 22,8 3,6 0,0
Варено просо 100 g 346 10,5 2,9 71,6
Варено пуешко 100 g 195 25,3 10,4 0,0
Варено телешко 100 g 131 30,7 0,9 0,0
Вишни 100 g 47 0,9 0,4 10,9
Горски ягоди 100 g 33 0,8 0,5 8,3
Грах, сухи семена 100 g 298 20,5 2,0 48,6
Грейпфрут 100 g 36 0,6 0,2 9,8
Джанки 100 g 27 0,2 0,0 6,4
Див лук 100 g 29 4,1 0,8 3,9
Диня 100 g 36 0,6 0,1 8,4
Доматена супа 100 ml 28 1,3 1,8 1,9
Домати 100 g 19 0,8 0,3 3,5
Житен хляб 100 g 223 5,6 1,7 51,5
Задушена треска 100 g 101 9,7 5,1 3,9
Заешко месо 100 g 156 21,0 8,0 0,0
Зелен грах - пресен 100 g 79 6,0 0,7 12,0
Зелен фасул - пресен 100 g 24 2,0 0,2 3,6
Зелен чай 100 ml 28 0,1 0,0 6,8
Зелена чушка 100 g 27 1,3 0,0 5,3
Зеленчукова супа 100 ml 43 1,7 1,8 6,2
Зехтин 100 ml 882 0,0 99,6 0,2
Зърнено кафе - Инка 100 ml 337 6,0 4,8 71,2
Италианско зеле 100 g 38 3,3 0,4 7,8
Кайсия 100 g 47 0,9 0,2 11,9
Картофи 100 g 80 2,0 0,0 16,0
Карфиол - пресен 100 g 21 2,4 0,3 2,3
Касис 100 g 45 0,8 0,6 12,2
Кафяв ориз 100 g 331 6,3 4,4 65,1
Кефир 0% 100 ml 30 3,0 0,1 3,8
Кисели краставички 100 g 11 1,0 0,1 1,9
Кисело зеле 100 g 12 1,1 0,2 3,4
Кисело мляко 1% 100 ml 40 3,0 1,0 4,1
Кокошка 100 g 202 18,5 14,3 0,0
Копър 100 g 28 1,3 0,3 7,7
Краставица 100 g 15 0,7 0,1 3,0
Круша 100 g 54 0,6 0,2 14,4
Къпини 100 g 31 2,0 0,0 4,4
Леща - суха 100 g 111 7,8 0,0 20,1
Лимон 100 g 36 0,8 0,3 9,5
Листа цвекло 100 g 17 2,1 0,5 5,5
Магданоз, връзка 100 g 41 4,4 0,4 9,0
Магданоз, корен 100 g 38 2,6 0,5 10,5
Мазнина от дроб на треска 100 ml 898 0,0 100,0 0,0
Макарони екстра качество 100 g 337 10,4 1,1 69,7
Малини 100 g 29 1,3 0,3 12,0
Масло 100 g 659 1,1 73,5 1,1
Млечен сладолед 100 g 126 3,2 3,5 21,3
Мляко 0,5% 100 ml 39 3,5 0,5 5,1
Мляко 1,5 % 100 ml 47 3,4 1,5 5,0
Моркови 100 g 31 0,8 0,3 6,6
Мътеница 0,5% 100 ml 37 3,4 0,5 4,7
Мюсли със стафиди и орехи 100 g 375 11,5 12,7 62,9
Натурален йогурт 2% 100 ml 60 4,3 2,0 6,2
Нахут 100 g 127 6,3 3,2 18,3
Обезмаслена извара 100 g 99 19,8 0,5 3,5
Окрошка – студена супа с кефир 100 ml 47 3,1 1,9 4,3
Оксикокус 100 g 26 0,5 0,0 3,8
Орехи 100 g 645 16,0 60,3 18,0
Патладжан 100 g 18 1,0 0,2 3,1
Пекинска салата 100 g 12 1,2 0,2 3,2
Пилешки гърдички 100 g 99 21,5 1,3 0,0
Пилешки дроб 100 g 136 19,1 6,3 0,6
Портокал 100 g 44 0,9 0,2 11,3
Праз 100 g 24 2,2 0,3 5,7
Пуешки гърдички 100 g 84 19,2 0,7 0,0
Пуешко филе 100 g 105 15,8 4,6 0,1
Пчелен мед 100 ml 324 0,0 0,0 79,5
Пшенични питки 100 g 272 7,3 1,5 58,5
Пълнозърнест хляб 100 g 228 8,6 1,4 43,9
Репичка 100 g 14 1,0 0,2 4,4
Ряпа 100 g 26 1,1 0,3 8,2
Салата 100 g 12 1,2 0,3 1,3
Сирене Camembert 100 g 324 15,3 28,8 0,1
Сирене Пармезан 100 g 452 41,5 32,0 0,1
Сливи 100 g 45 0,6 0,2 11,7
Слънчогледови семена 100 g 561 24,4 43,7 24,6
Соя 100 g 381 2,0 0,1 1,0
Спанак 100 g 17 2,7 0,4 0,8
Студена супа от цвекло 100 ml 36 0,5 2,0 4,2
Супа от краставици 100 ml 42 1,4 2,0 5,0
Супа от целина 100 ml 37 1,6 1,8 4,5
Сусам 100 g 565 19,4 48,7 12,2
Сушени сливи 100 g 267 3,5 1,2 68,9
Сушени ябълки 100 g 238 2,1 2,1 62,3
Тиква 100 g 28 1,3 0,3 7,7
Тиквени семки 100 g 556 24,5 45,8 18,0
Тиквичка 100 g 16 1,5 0,2 3,0
Тиквички 100 g 23 0,6 0,3 4,9
Тиквички Патисон 100 g 19 0,6 0,1 4,1
Украински борш 100 ml 49 1,1 2,2 6,7
Хрян 100 g 67 4,5 0,6 18,1
Царевица - прясна 100 g 97 3,0 1,2 18,2
Цвекло 100 g 37 1,5 0,1 7,6
Цели кокоши яйца 100 g 139 12,5 9,7 0,6
Целина 100 g 13 1,0 0,2 3,6
Целина, корен 100 g 21 1,6 0,3 7,7
Цикория 100 g 21 1,7 0,2 4,1
Червен боб - сух 100 g 93 8,4 0,3 13,7
Червена чушка 100 g 26 1,3 0,0 5,3
Червено зеле 100 g 27 1,9 0,2 6,7
Червено френско грозде 100 g 31 1,1 0,2 13,8
Черен шоколад 100 g 549 5,4 35,3 52,6
Череши 100 g 61 1,0 0,3 14,6
Черно френско грозде 100 g 35 1,3 0,2 14,9
Чесън 100 g 146 6,4 0,5 32,6
Чушка 100 g 26 0,9 0,3 5,2
Ябълка 100 g 46 0,4 0,4 12,1
Ягоди 100 g 28 0,7 0,4 7,2
Хранителни стойности в диетата за кърмещи майки

Препоръчва се увеличаване на количеството продукти, богати на сложни въглехидрати, които трябва да бъдат основен източник на енергия - като хляб, картофи, каша, ориз. Белият хляб е по-добре да бъде заменен с типов хляб, който определено е по-богат на хранителни вещества. Препоръчва се обогатяване на диетата с риба, която е източник на пълноценни белтъчини, витамин А, селен и фосфор. Препоръчва се обогатяване на диетата с растителни масла, особено добавени сурови към ястията.

Продукти, противопоказни за консумация

Трябва да ограничите количеството сладки продукти в диетата. Те на практика доставят само енергия и затрудняват възвръщането на телесното тегло от преди забременяването. Чая заменете със зеленчукови или плодови сокове, пийте минерална, не газирана вода. Избягвайте газираните плодови напитки, които са безполезни, а при това и много калорични. Забранява се пиенето на алкохол и силно кафе.

Трябва да се избягват продукти, които могат да предизвикат неприятни последствия след кърмене при детето. Най- често бебетата могат да реагират с подуване на корема, ако преди кърменето, майката е консумирала чесън, лук, зеле или шоколад. Тези продукти могат също така да променят вкуса на млякото до степен, която не винаги отговаря на вкуса на децата.