Тази кухня видимо се различава от китайската, оставя възможност за избор на съставки, чрез което става по-индивидуална и представлява предизвикателство за готвача. Нейната оригиналност се основава на това, че тайландците освен взетите назаем, направили също така собствени, автентични рецепти. Както времето на приготвяне, така и използваните подправки зависят от фантазията на готвача.
Изкуството на декориране Освен вкуса на ястието много важен е видът му. Затова тайландците обръщат голямо внимание на декорацията, която в случай на изрязване на зеленчуците и плодовете се е превърнала в изкуство. Често ястията са декорирани с копър или парчета домати или краставици.В тайландската кухня се отличават 4 основни вкуса: кисел (лимон, неузрели плодове манго или ананас, оцет), сладък (захарна тръстика или узрял ананас), горчив (горчива краставица) и солен (сол, рибен сос). Лютивият вкус, т.е. огънят се намира над тези четири вкуса. Тайната на полученото ястие е способността да се свържат всички тези вкусове.
Gai (Гаи) - пилеNetu (Нету) - телешкоKung (Кунг) - скаридиMoo (Моо) - свинскоPla (Пла) - рибаKaeng (Каеня) – ястия с къриPhat (Пхат) – пържени ястияTom (Том) – варени ястияYum (Йум) - салатиNam-tahn (Нам-тахн) - захарNam-chaa (Нам-чаа) - чайNam-yen (Нам-йен) - студена водаNam-ron (Нам-рон) – гореща водаGleua (Глеуа) - солPet (Пет) – лютивоRawn (Равн) - горещYen (Йен) - студенWan (Ван) - сладъкKhem (Кхем) - соленA-roy (А-рой) – вкусен