1. >Vdiekhnovenie
  2. >Тайландска кухня

Тази кухня видимо се различава от китайската, оставя възможност за избор на съставки, чрез което става по-индивидуална и представлява предизвикателство за готвача. Нейната оригиналност се основава на това, че тайландците освен взетите назаем, направили също така собствени, автентични рецепти. Както времето на приготвяне, така и използваните подправки зависят от фантазията на готвача.

Изкуството на декориране Освен вкуса на ястието много важен е видът му. Затова тайландците обръщат голямо внимание на декорацията, която в случай на изрязване на зеленчуците и плодовете се е превърнала в изкуство. Често ястията са декорирани с копър или парчета домати или краставици.  
Оризът е в основата В тайландската кухня всички ястия се базират на ориза, който неутрализира вкусовете, а това е много важно при тези толкова люти ястия. Много важно е да се спомене, че по време на готвене, оризът никога не се соли. Оризът в тайландската кухня, изпълнява ролята на хляба и картофите в европейската кухня.   Четири вкуса плюс огън

В тайландската кухня се отличават 4 основни вкуса: кисел (лимон, неузрели плодове манго или ананас, оцет), сладък (захарна тръстика или узрял ананас), горчив (горчива краставица) и солен (сол, рибен сос). Лютивият вкус, т.е. огънят се намира над тези четири вкуса. Тайната на полученото ястие е способността да се свържат всички тези вкусове.

  Savoir-vivre Заедно с появата на западната цивилизация е изоставено яденето само с ръце или пиенето директно от купичката, като се приучава техниката за използване на прибори. Тъй като тайландската храна се нарязва още при приготвянето й, ножовете са излишни. Ястията се консумират слагайки късчетата с вилица върху лъжицата. Никакво измерване В традицията на тайландската кухня за измерване на съставките не се използва никакъв вид мерилка. Начинаещите готвачи са се учили да готвят гледайки и помагайки на по-опитните в кухнята. Мини – речник на тайската кухня

Gai (Гаи) - пилеNetu (Нету) - телешкоKung (Кунг) - скаридиMoo (Моо) - свинскоPla (Пла) - рибаKaeng (Каеня) – ястия с къриPhat (Пхат) – пържени ястияTom (Том) – варени ястияYum (Йум) - салатиNam-tahn (Нам-тахн) - захарNam-chaa (Нам-чаа) - чайNam-yen (Нам-йен) - студена водаNam-ron (Нам-рон) – гореща водаGleua (Глеуа) - солPet (Пет) – лютивоRawn (Равн) - горещYen (Йен) - студенWan (Ван) - сладъкKhem (Кхем) - соленA-roy (А-рой) – вкусен