Оризът и оризовите макарони с голямо количество зеленчуци са в основата на виетнамската кухня. Риби, морски дарове, почти всички видове животни годни за консумация, а също така някои насекоми, осигуряват разнообразие и обогатяват предястията и основните ястия във виетнамската кухня.
Оризът е кралят на виетнамското меню. Различните видове ориз изискват разнообразен метод на приготвяне. Лепкавите сортове трябва преди варене да се намокрят и да се премахне мъхът. Точно той придава лепкавост на зърната. Някои от тези сортове се оставят във вода дори за цяла нощ. Преди варене оризът се залива с вода и се закрива с капак. Най-напред се вари на силен огън и постепенно се намалява, благодарение на което достига оптимална влажност и ронливост. Не трябва да се притеснявате, когато оризът леко загори, някои даже смятат, че трябва така да стане, тогава е най-вкусен!
Огромното разнообразие на ястията със зеленчуци е също така и заради културните традиции силно свързани с будизма, което определя не само начина на живот на виетнамците, но също така и това с което се хранят.
Значително използване на пресни зеленчуци – това е един от аспектите, който различава виетнамската и китайската кухня. Суровите зеленчуци и билки се сервират не само заради вкуса, но и поради лечебните им свойства. Зеленчуците са неразделна добавка към всяко ястие. Сервират се както като гарнитура, така и като салата.
Туршия по виетнамскиВиетнамците също така обичат да консумират консервирани зеленчуци. Един от най-популярните методи е маринатата от зеленчуци. Заливката към маринатата се приготвя от оризов оцет с малко сол и захар. Другият начин обичан от виетнамците за съхраняване на зеленчуците е киснене. Kиснат се различни зеленчуци като зеле, моркови, карфиол, лук, а даже пъпеш и диня.
Риби и дарове на виетнамското мореДостъпът до море оказва силно влияние върху менюто във виетнамската кухня. В надморските региони освен ориза, най-важната съставка във всекидневното хранене са рибата и морските дарове. Риболовът е основният източник на доходи за живеещите тук хора, затова нека не ви стряска големият брой рибни пазари. Виетнамците обикновено продават рибата и морските дарове още докато са живи, тъй като тук климатът е горещ, а хладилници не се използват. Това не се отнася само за пазара. В ресторантите можем да дойдем и да си изберем за обяд това, което желаем директно от аквариума, след което ще бъде приготвено за нас. Такава свежест на ястията и съпътстващите ги ниски цени подканват туристите, тъй като обикновено луксозните и струващите цяло състояние ястия в Европа, във Виетнам са достъпни за всеки джоб.
Естествени и здравословни сладки Най-известният десерт на виетнамската маса са плодовете. Те са много. Освен известните ни, тук има също така плодове които могат да ни се строят приказни. Личи, питая, ананаси, помело, манго, авокадо, рамбутан – това е само част от големия асортимент от плодове, който може да купим при местните търговци. За вкусна добавка към много плодове, виетнамците смятат солта и чилито