Идеални за разнообразяване на ежедневното хранене, много ястия с яйца могат да осигурят широк спектър от хранителни вещества, необходими за здравословен живот. По-долу е представена таблица с хранителните стойности и калориите на яйцата.
Те са предимно източник на пълноценни протеини, които се усвояват лесно от организма, също като тези в шушулките. Но все пак внимавайте на как се приготвят. Ако използвате много масло, ползите намаляват, а недостатъците се увеличават. Трябва да внимавате и за високото съдържание на холестерол в яйцата и да не прекалявате с него. В идеалния случай трябва да се консумират не повече от 1-2 яйца на ден и, ако е възможно, не всеки ден.
Таблица калории яйца
Продукт |
Количество |
Енергийна стойност (kcal) |
Протеини (г) |
Липиди (г) |
Въглехидрати (г) |
Белтък от пилешко яйце |
100 г |
49 |
10,9 |
0,2 |
0,7 |
Жълтък от пилешко яйце |
100 г |
314 |
15,5 |
28,2 |
0,3 |
Омлет |
100 г |
119 |
9,8 |
8,7 |
0,5 |
Меко сварени пилешки яйца |
100 г |
159 |
12,8 |
11,6 |
0,8 |
Твърдо сварени пилешки яйца |
100 г |
160 |
12,9 |
11,6 |
0,8 |
Цели пилешки яйца |
100 г |
139 |
12,5 |
9,7 |
0,6 |
Пъдпъдъчи яйца |
100 г |
180 |
11,9 |
13,1 |
0,6 |
Пържени яйца |
100 г |
168 |
9,9 |
14,2 |
0,6 |
Яйчен белтък на прах |
100 г |
375 |
82,4 |
1,8 |
7,2 |
Яйчен жълтък на прах |
100 г |
613 |
51,1 |
52,2 |
4,7 |
Цяло яйце на прах |
100 г |
542 |
44,0 |
42,4 |
1,8 |
Яйцата са богат източник на витамини A, D, E, B2, B5, B6, B9 и B12 и минерали като фосфор, желязо, йод и селен. Те съдържат голямо количество ненаситени мастни киселини, които са много необходими за организма ни, но също така съдържат значително количество наситени мастни киселини и холестерол, поради което приемът им трябва да се контролира.
Пъдпъдъчите яйца са три пъти по-малки от кокошите. Черупките им са кафеникави, петнисти. След като се сварят твърдо (около 3 минути), могат да се използват за приготвяне на закуски. Те съдържат толкова калории, протеини и холестерол на сто грама, колкото и пилешките яйца. Те са добър източник на витамини A, D, B5, B9, B12, желязо, селен и фосфор.
Влияние на консумацията на яйца върху храненетоЯйцата съдържат полиненаситени мастни киселини, които оказват положително влияние върху капацитета на паметта и подпомагат здравето на нервната система. Жълтъкът съдържа лутеин - каротеноид, който предпазва очите от вредни лъчения, помага за предотвратяване на макулна дегенерация и подобрява остротата на зрението.
За съжаление, жълтъкът също е истинска "холестеролна бомба". От друга страна, той осигурява и добро количество лецитин, който допринася за здравето на клетките и кръвоносните съдове. Не трябва да се консумират повече от пет яйца седмично, включително тези от различни храни. Хората с чернодробни заболявания трябва да намалят консумацията на яйца. Хората с високи нива на холестерол трябва да консумират не повече от две яйца седмично. Холестеролът се съдържа в жълтъка на яйцето, така че белтъкът може да се консумира в по-големи количества.
Начини за приготвяне на яйцаЯйцата са много разнообразна храна и могат да се варят, пържат, пекат или да се използват за всякакви кремове и пълнежи.
Варените яйца могат да бъдат добра закуска за хора с храносмилателни проблеми или за хора в период на възстановяване. Те са удобна храна за пикник и са много вкусни в салата.
За здравословен омлет добавете също лук, билки, чесън, грах или гъби. До свареното яйце поднесете филийка пълнозърнест хляб - фибрите ще помогнат за премахването на холестерола.
Избягвайте да консумирате сурови яйца. Те могат да бъдат заразени с различни паразити.
Начин на съхранениеЯйцата могат да се съхраняват в хладилник за около месец, за предпочитане на рафта, предвиден във вратата на хладилника.
Ако не сте сигурни в срока на годност на яйцата, проверете дали яйцето в чаша с вода стига до дъното. Ако не, яйцето трябва да се изхвърли.